Under hösten och våren har Mediateket på Söderslättsgymnasiet kunnat erbjuda en utställning på temat Demokratin 100 år kombinerat med en poesiutmaning där barn och unga upp uppmanas bidra till samskapandet av e-poesiantologin Tankar om demokratins framtid – av 100 barn och unga. Något som är mycket glädjande är nu även att elever kommer kunna arbeta praktiskt med inspiration både från den utställningen samtidigt som Förintelsens minnesdag uppmärksammas genom utställningen “Leve Demokratin” från Forum för levande historia.

Det som gör detta upplägg så spännande är att eleverna både får en uppfattning om vilka historiska lärdomar om demokrati som kan dras internationellt och samtidigt en mer fokuserad bild av hur demokratin har formats och utvecklats just i Sverige.

I utställning Leve Demokratin kan man bl.a läsa att “Demokratin kan inte tas för givet i Sverige utan måste ständigt vårdas”. Detta upplägg innebär ett stimulerande och kreativt sätt för eleverna att faktiskt vara delaktiga i det vårdande arbetet.