Poesi med kraft att förändra världen

Jag vill känna mig trygg.

När jag går hem ensam på kvällen.

När jag sitter på tunnelbanan.

När jag sover på natten.

Men jag känner mig inte trygg.

För hur skulle jag kunna känna mig trygg när jag vet att vi befinner oss

i den största krisen i människans historia? När jag vet att om vi inte

agerar nu så är allt snart försent?

Orden är hämtade ur Greta Thunbergs debattartikel om klimatet som publicerades i Svenska Dagbladet den 30 maj 2018 och finns med i den viktiga boken Barn som förändrat världen av Jenny Strömstedt. I boken möter vi 17 viljestarka och handlingskraftiga barn som gjort världen bättre. Förutom berättelsen om Greta Thunberg, så får vi läsa om Malala Yousafzais kamp för flickors rätt till utbildning samt berättelsen om Boyat Slat, den unga uppfinnaren som med sin hållbara idé “Havsstädaren” (The Ocean Cleanup) vill städa upp världens hav från allt skadligt plast. Det berättas också om Juana Inés De La Cruz, en poet på 1600-talet som ville klä ut sig till pojke för att få gå i skolan och drömde om en framtid på universitetet. Hennes mamma uppmuntrade henne att skriva dikter och en dag skickade hon in en dikt till en tävling och vann!

Boken passar bra som högläsningsbok och inspiration för att skapa dikter tillsammans med barnen. Läs berättelserna gemensamt, samtala om barnens kraft att göra skillnad och låt kreativiteten blomma ut i exempelvis Black Out Poetry, Cut Up Poetry, fri vers, kedjedikt, sinnesdikt, haiku, cirkeldikt eller figurdikt. Skapa enskilt eller i grupp. Tanken är att de ska få utlopp för sin kreativitet, utforska ordens kraft och möjligheter och göra sina röster hörda för en hållbar framtid.

Vi har alla en berättelse inom oss, så låt barnen få göra sin unika röst hörd. Läs dikterna för varandra, gör en inspirerande poesiutställning på förskolan eller skolan och bjud in föräldrarna. I Gretas debattartikel om klimatet (Svenska Dagbladet den 30 maj 2018) framgår vikten av att vuxna lyssnar och agerar för att skapa en bra framtid för barnen; Det ni gör eller inte gör just nu kommer att påverka hela mitt och mina barn och barnbarns liv. Kanske kommer de att fråga varför ni inte gjorde nåt, och varför de som visste och kunde säga nåt inte gjorde det.