Haikuäventyr med poeten Anna Maris

morgonstjärna

en fjäril fladdrar till

i magen

haiku ur “life death etc” av Anna Maris

Så är det äntligen dags för haikuäventyr. Haikupoeten och journalisten Anna Maris möter i dag elever på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg i ett digitalt författarbesök. Tillsammans ska vi utforska och väcka nyfikenheten för världens kortaste diktform. Eleverna läser just nu boken “En droppe midnatt” därför kopplas också presentationen och poesiworkshopen ihop med bokens innehåll. Det är via Författarcentrum och skrivtävlingen “Jag skriver i dina ord” som vi fått den här möjligheten. Vi har också ett fantastiskt samarbete med våra skolbibliotek på skolan.

Inför författarbesöket

Inför besöket har vi arbetat med förförståelsen kring diktformen genom att lyssna till Anna Maris, som via film, berättar om haiku och dess historia. Eleverna samlade ihop sina tankar och funderingar i 3 Take Aways som delades i en gemensam Padlet (digital anslagstavla och samarbetsyta). På så vis får de syn på sina egna tankar och andras och samtidigt överblick och tillgång till allt material som används inför, under och efter författarbesöket.

Under författarbesöket

Under författarbesöket förväntas eleverna vara aktiva och medskapande. De ska inte bara få veta mer om en spännande diktform utan även väcka den poetiska ådran och experimentera med orden. Anna Maris har tidigare besökt elever på Söderslättsgymnasiet, vilket blivit så lyckat och mynnat ut i två innovativa poesiprojekt där vi arbetat ämnesövergripande kring hållbarhetsfrågor sammanlänkat med omgivande samhälle. Läs mer om det här: Poesi för hälsa och välbefinnande och Barns och ungas medskapande i närmiljön Lyssna också till Anna Maris som berättar om tidigare författarbesök på skolan:

Efter författarbesöket

Efter författarbesöket arbetar vi vidare med diktandet i undervisningen och inför poesieventet den 19 mars kommer elevernas dikter samlas i en utställning i skolans mediatek. Det finns också möjlighet för eleverna att tävla med sina dikter i två olika tävlingar: “Sustainable Poetry” och “Jag skriver i dina ord”.

Även en kall dag
Glittrar solen mot havet
Då finns hoppet där

-Hedda Rosvall, haiku av elev på Söderslättsgymnasiet