Elever på vård- och omsorgscollage på Söderslättsgymnasiet fick gå i haikupoeternas fotspår och skapa en poesiutställning som syftar till att berika patienter, besökare och personal på Trelleborgs Lasarett. Deras dikter skapades med grund i det globala målet 3 i Agenda 2030, dvs. god hälsa och välbefinnande. Det skulle ha varit Vernissage den 20 mars på sjukhuset, men på grund av Coronapandemin blev det inställt. Istället blir det POP UP POETRY under sommaren och vi följer givetvis med på poesiäventyret digitalt.

Skåneveckan för psykisk hälsa

I oktober deltog elever på vård- och omsorgscollage i olika arrangemang kopplat till Skåneveckan för psykisk hälsa. Då väcktes tanken om att intensifiera vårt samarbete med Trelleborgs Lasarett. Under läsåret 2018/2019 och i samband med Trelleborgs första poesifestival hade vi nämligen en uppskattad poesiutställning/poesivandring på sjukhuset. Nu blir det således en favorit i repris, med ett mer riktat fokus på hälsa och välbefinnande.

Poesi på schemat när eleverna var tillbaka från APL

När eleverna kom tillbaka praktiken på Trelleborgs Lasarett var det fokus på poesi och lärande för hållbar utveckling. I kurserna hälsopedagogik och svenska 2 hade lärarna Pia, Petra och Maria förberett “Ginko Walking” och kreativt poesi och bildskapande. Eleverna skulle testa på att gå i haikupoeternas fotspår genom att först gå en promenad, uppleva Trelleborgs naturomgivningar och lära sig om naturen de vandrar i. Vi var på jakt efter helhetsupplevelsen i lärandet genom att ge förutsättningar för eleverna att lära med så många sinnen som möjligt. Det blev fokus på här och nu och att känna efter, se sig omkring och uppleva. Under tiden växte orden och tre rader fram…Under promenaden fångade de också in Trelleborgs naturomgivningar och på så vis kombinerades olika texttyper och estetiska uttryck för att levandegöra och förstärka diktens budskap.

Orden flödar när haikupoet besöker skolan

Under våren besökte också den flerfaldigt prisade haikupoeten Anna Maris oss för att inspirera och skapa haiku med våra elever. Läs mer om författarbesöket i bifogade länkar.

Få ord – stort innehåll

Se världen – Flerfaldigt prisad haikupoet inspirerade elever

De stora frågorna i litet format

Skriv utan att värdera; fånga ögonblicket och skriv det du har sett och upplevt. Så här lyder Anna Maris respons till eleverna som skapat poesi för god hälsa och välbefinnande:

Här ser vi en samling dikter som följer haikuns traditionella stavelseräkning med vackra, stämningsfulla bilder. Som i riktigt bra haiku speglar dikterna de riktigt stora frågorna i litet format. Att läsa en haiku är att få en enkel bild, som i sin enkelhet ger läsaren en djupare mening.

Anna Maris, Haikupoet

Samtliga dikter har sin egen skönhet och särprägel, skriver Anna Maris och lyfter fram två fina exempel på haikudiktning i sin respons:

“Även en kall dag” av Hedda Rosvall

Även en kall dag

Glittrar solen mot havet

Då finns hoppet där

“På himlen jag ser” av Anna Zackrisson

På himlen jag ser

Blått, orange, rosa, gult men

Framförallt ett ljus

Nu väntar vi med spänning på att få följa med på poesiäventyret på Trelleborgs Lasarett.