vårregn

ett gammalt brev

vecklas ut igen

I dag berikades elever på Söderslättsgymnasiet av mötet med den flerfaldigt prisade haikupoeten Anna Maris. Hon berättade med stor inlevelse om haiku som ska läsas i ett andetag och inspirerade eleverna att skriva egna dikter med koppling till de globala målen för hållbar utveckling.

dimma

mina helljus

bländar mig

Vilken känsla som frambringades när hon växlade mellan att läsa haiku på svenska, engelska och japanska! Dessutom var det häftigt att se eleverna ta sig an utmaningen med nyfikenhet, vara närvarande i stunden och aktivera sina sinnen. Några räknade stavelser, medan andra utgick från att dikten ska kunna läsas i ett andetag. Eleverna tog sig således an utmaningen att förmedla en känsla som lever och som fångar stunden här och nu.

Det mesta finns i mellanrummen

Vi fick följa med på ett inspirerande haikuäventyr där Anna Maris berättade om sitt liv som poet och fick ta del av haikudikter från hennes poesiskatt samtidigt som vi tillsammans utforskade japanska haikumästares dikter från forna tider. Under haikuworkshopen berättade Anna om formen där kontraster och vändningar är viktiga inslag, om dess historia och gjorde kopplingar till japansk ungdomskultur exempelvis manga och anime. Anna Maris spenderade hela dagen med oss och träffade elever från resurscentrum, språkintroduktion, samhällsprogrammet (åk 3) och ekonomiprogrammet (åk1). Hennes besök ingår som en del i vår medverkan i den nationella skrivtävlingen “Jag skriver i dina ord.”

Haiku av elev;

solen skiner

barnen gråter

världen i obalans

Unga haikupoeter för en hållbar framtid

Under dagen frambringades en haikuskatt av eleverna på Söderslättsgymnasiet. Varmt tack till Anna Maris fantastiska närvaro, haikuexpertis och tro på elevernas skaparkraft!

Haiku av elev;

oskyldigt vatten

plast som flyter

mörka bottnar

Haikudikterna som skapades i dag lyfter ungas röster för en hållbar framtid och stärker deras plats i samhällsutvecklingen. Under poesifestivalen i Trelleborg kan ni ta del av poesiskatten.

haiku av elev;

många barn

stora drömmar

små förhoppningar