I samband med World Poetry Day 2018 skapade elever som läser svenska på Resurscentrum podpoesi utifrån låten “Goliat” av Laleh. En gemensam utgångspunkt som resulterade i olika dikter som kopplas ihop med Agenda 2030. Här delar Mattias och Hannes med sig av sina dikter:

David mot Goliat av Mattias

Den 21 mars är det en stor dag för de som älskar läsning och skrivning. Det är nämligen världspoesidagen. Denna dag handlar om att få fram känslor och tankar, med syfte att få ge poesi en viktigare plats i samhället. För mig är poesi fantasi och kan skrivas på en miljon olika sätt. Vi på svenskan har skrivit dikter angående de globala målen och världens problem. Vi har även utgått ifrån låten Goliat av Laleh. Det är en mycket fin låt som relaterar till vad de globala målen står för. Många har skrivit bra dikter och här är min dikt som jag skrivit.

Jag svävar över det skimrande havet med min svävare. Världen har utvecklats och förutsättningarna för ett mer hälsosamt liv är bättre. 30 år senare är all fattigdom utplånad. Det finns inga barn i fattiga förhållanden utan alla lever i ett gott tillstånd. Världen föregår med gott exempel och alla krig är slut.

Jag stannar i luften för en stund och stirrar mot solnedgången framför mig. Jag börjar fundera på den starka insats vi människor gjort för att få en sådan fin värld att leva i. Mot alla odds klarade vi något som många inte trodde skulle gå. Världen var lilla David som fick det stora problemet Goliat att försvinna.

Nu överlämnar jag stafettpinnen till dig som lyssnar och det är din tur att skapa en dikt för att ge poesin en viktigare plats i samhället. Världspoesidagen behöver dig och din dikt för ett mer engagerat samhälle.

Hållbar framtid av Hannes

Jag har skrivit en egen dikt som handlar om de globala målen som är satta fram till år 2030. Det måste till en förändring för att vi ska få en ljusare framtid på jorden. Vi sätter alla våra ekologiska fotavtryck på våran jord. Vad kan du göra? Vad kan jag göra? Jag tror att vi alla kan och måste bidra till en hållbar utveckling. För att få en ljusare framtid för alla människor på denna jord. The World Poetry day – Världspoesidagen den 21 mars 2018, ska vi tillsammans inspirera och uppmuntra er till att läsa, skriva egna dikter och publicera. Min egen dikt som jag har skrivit om innehåller dom globala målen som ex. mål 2, 4, 6, 14 och 7.

Mina mål i livet där jag tar ingenting för givet.

Ett eget ansvar för ett fredligt samhälle vi alla bär.

Både här och där.

Vår hälsa och välbefinnande går hand i hand.

Så nu hoppas jag att vi klimatmålen ror i hamn.

Hållbar energi åt oss alla och att våra röster ska skalla.

Skallar för en jämställd värld.

Havet och vår marina skall blomstra och ingen skall gå hungrig eller utan skolgång.

Nej, nu ökar vi takten för att nå de 17 globala målen.

Vi tar upp jakten och behåller makten.

Makten och ansvaret för moder Jord.

Och framför allt mat på allas bord.

Jag hoppas att ni har fått lite inspiration genom min dikt om de globala målen. Det känns viktigt att vi alla pratar och diskutera kring våran framtid. En framtid där vi alla gör vårt bästa för att leva så miljövänligt som möjligt. Makthavarna har satt sina mål genom Parisavtalet så kan även vi. Du och jag. Vi kan skapa ett intresse genom att skriva egna dikter och sedan dela och sprida dessa dikter ut till världen via internet. Om du vill så kan ni också dela era dikter med oss på vår blogg som heter kreativ design för lärande. Det hade varit jättespännande.