Ett fantastiskt poesiäventyr där tankar om en hållbar framtid vägleder oss in i 2024

Det är dags att summera poesiåret som gått och blicka framåt mot det nya som väntar. Poesiutmaningen klimathopp är i gång och den 21 mars 2024 firar alla medskapare i projektet Världspoesidagen genom att sprida poesiyra – läsa, skapa och dela hållbar poesi. Som vi längtar!

Här finns mer information om poesiutmaningen samt inspiration för undervisningen. Poeten Emil Jensen presenterar årets poesiutmaning.

Det finns mycket fint att uppmärksamma från det här året som snart är slut. Här följer tre utvalda höjdpunkter:

Den första höjdpunkten berör det gemensamma firandet av Världspoesidagen den 21 mars. Dagen firandes med bland annat POP UP POETRY (digital poesiläsning) på många platser runtom i Sverige och i världen. Att fira Världspoesidagen är bland annat ett sätt att värna yttrandefriheten, uppmärksamma språkets kraft och hur det kan användas för att uttrycka känslor och tankar kring komplexa frågor.

Alla barn och unga som skapade poesi för en hållbar framtid fick ett fint diplom.

Den andra höjdpunkten var samskapandet av poesiantologin Ömsesidighet som släpptes i början av sommaren. Den digitala poesiantologin som skapats tillsammans med barn och unga genom den årliga poesiutmaningen är en poesibok för alla att läsa och bära med sig överallt. Här finns en intervju med några elever som bidragit till poesiantologin: Trippelvinst för Tiundaskolan när det tävlades i poesi – P4 Uppland

Här finns poesiantologin att ladda ner: Ömsesidighet
Vi hoppas på många fina lässtunder och att dikterna väcker nyfikenhet och engagemang för hållbarhet och poesi.

Den tredje höjdpunkten var höstens nätverksträff där vi fick lyssna till journalisten och författaren Jesper Bengtsson som pratade om ordens kraft och vikten av det fria ordet. Poeten och författaren Mats Söderlund inspirerade kring hur lärare kan arbeta med poesi i undervisningen och Emil Jensen, poet, artist och miljöaktivist presenterade läsårets poesiutmaning klimathopp. Vidare följde röster från praktiken, dvs. lärare och skolbibliotekarier som inspirerade och berättade om sina kunskaper och erfarenheter av att arbeta med poesiutmaningen. Därtill pratade Anna Mogren, regionansvarig för Den globala skolan Syd om bland annat förändringsledning i förskolors och skolors arbete med lärande för hållbar utveckling. Här finns mer information om nätverksträffen.

Tack till alla medskapare i projektet. Nu tar vi sikte på 2024! Tillsammans fortsätter vi att lyfta barns och ungas röster för en hållbar framtid, ger hållbarhetsfrågorna en naturlig plats i förskolans och skolan undervisning samt stärker genomförandet av Agenda 2030.

Vi önskar alla ett gott nytt år!

Med värme

Styrelsen, genom Maria Glawe, ordförande