De allra bästa stunderna är när man ser eleverna nyfikna och engagerade – när lärandet berör och är meningsfullt för var och en. Så var det när eleverna mötte författaren, kreatören och föreläsaren Emma Berg i den fängslande föreställningen ”Starkskör – Livets skoskav och hjärtats fyrverkerier” förra veckan. Att sätta hälsan högst upp på agendan kommer att gynna måluppfyllelsen och det viktigaste av allt – att eleverna mår bra. Hälsa och lärande går hand i hand. Elever som mår bra lär sig mer och elever som lär sig mår bättre.

En vecka efter föreläsningen samtalar vi om upplevelserna som slagit rot i våra hjärtan. Eleverna har mycket att delge varandra och uppskattar att få lära sig mer om hur man kan ta hand om sig själv på ett hållbart sätt.

Emma hade ett bra budskap med sin föreläsning om hur man kan göra för att ta sig an svåra situationer och hon hade många bra exempel med sin egna uppväxt så att man verkligen kunde förstå vad hon hade gått igenom.Elevcitat

Text och bild av Emma Berg

Med stolthet ska hon bära upp hennes namn – STARKSKÖR

Emma hade en aktivitet som hon inledde med ‘Till mitt jag i stunder då jag inte vet hur eller varför jag ska fortsätta’ som var att vi skulle skriva ner saker till oss själva på ett papper. Det tyckte jag var väldigt bra – en klok och empatisk sak att göra. I och med att det är väldigt många unga och äldre killar och tjejer som ibland eller inte alls vet hur dom ska hantera sina känslor i olika situationer, så tror jag många kan ta del av detta. Jag personligen såg upp och tog med mig av Emma Berg och hennes ord och kamp av psykisk ohälsa. Att ha min egna lilla lista som är enbart riktat och gjort för mig och min psykiska hälsa har underlättat. Till och med bara att veta att jag har den med mig, underlättar.Elevcitat

Släpp loss kreativiteten med Black Out Poetry

Även fast man är annorlunda kan de gå bra för en

och man ska inte förändra sig själv för någon annan

man ska hitta styrkan i de svåra

– elevcitat

Vi gör som Emma Berg gjorde under föreställningen – läser ur poesiprosan “Starkskör – Livets skoskav och hjärtats fyrverkerier” och använder ett textutdrag (s. 274-275) som underlag för att skapa Black Out Poetry. Vi läser; Vissa stunder är hon magisk – – Världens starkaste tjej – ibland gråter hon hejdlöst – ibland är hon stark som ett träd… Eleverna fattar pennorna och utdragen ur boken och börjar den kreativa skapandeprocessen som handlar som att re-designa. Eleverna väljer ut de ord som berör eller sticker ut på något sätt och skapar poesi av dessa ord. De ord som blir över täcker de över med svart färg. Det går också att förena ord och bild genom att teckna en bild över ursprungstexten – se exempel. Elevernas Black Out Poetry ska sedan visas upp för allmänheten i samband med firandet av World Poetry Day 2023.

Eleverna hade mycket positivt att säga om Emmas föreställning. Här är några fler tankar:

Hon fångade mig när hon förklarade hur hjärnan tvekar i alla frågor och situationer och hur hon personligen gjort för att ta sig igenom svåra tider, hon ville att alla skulle känna att de kunde passa in. Vargarna måste mötas.

Hon va en väldigt intressant person för hon hade dragit in sin personlighet och sin kreativitet in i föreläsningen. 

Tack till Emma för att hon hade föreläsningen på Söderslättsgymnasiet och att jag fick vara med. Det känns som en stor lättnad inom mig över att jag och många andra inte är ensam om att må dåligt eller må bra. Det känns också väldigt skönt att hon var så pass ärlig och öppen med hennes ätstörningar och andra kontrollbehov. Men även depression, ångest och stress. Jag ser verkligen fram till att läsa boken fylld med hennes verk.