Poesispaning på Bokmässan

I morgon börjar Bokmässan i Göteborg. Följ med på poesispaning! Håll utkik här för inspirerande inslag.

Vi är sammanlänkade för en bättre framtid

Temalandet på årets bokmässa är Sydafrika och präglas av begreppet ubuntu. Det står för en humanistisk filosofi som bygger på strävan efter gemenskap, att se sig själv i sin nästa och att erkänna vårt ömsesidiga behov av varandra (Bokmässans katalog, 2022). Det går hand i hand med Sustainable Poetry och läsårets tema Ömsesidighet. Vi människor behöver finnas för varandra, stötta varandra och samskapa framtiden på hållbar väg. Vi behöver också ha en hållbar relation till miljön och naturen. Vi är sammanlänkade för en bättre framtid! Ubuntu handlar inte bara om det som varit och det som är här och nu utan är också en strategi för framtiden (Sydafrika – Text av National Library of South Africa publicerad i Bokmässans katalog, 2022).

Kan poesi förändra världen?

I seminariet Poesi och lärande medverkar läraren och Sustainable Poetrys grundare MARIA GLAWE, Spoken word-poeten SIPHOKAZI JONAS, dramatikern och berättaren GCINA MHLOPHE och författaren LORATO TROK. De samtalar om hur utbildning och lärande kan revolutioneras genom poesi och spoken word. Om hur kreativitet och språkutvecklande arbetssätt ger eleverna en röst i samhället och i världen. Om hur språklig mångfald blir en resurs i undervisningen och i det omgivande samhället. Programledare är ALLE ERIKSSON som är förläggare. Mer information, tid och plats finns här: Poesi och lärande – Bokmässan.

Poesi över nationsgränserna

Ytterligare ett seminarium att lyssna till är Poesi över nationsgränserna. Läraren och grundaren till Sustainable Poetry MARIA GLAWE samtalar med EMELIE HAHN om hur man kan arbeta med internationella samarbeten med hållbarhet, demokrati och språklig mångfald i fokus. I samtal med MIA SMITH delar de bland annat med sig av eTwinningsamarbeten där elever från olika länder får mötas och genom poesi uttrycka sig om en ljusare framtid. Mer information, tid och plats finns här: Poesi över nationsgränserna – Bokmässan.

Vi hörs mer i morgon direkt från Bokmässan!

Lästips: I tidskriften KARAVAN (Nr 2 2022) finns ett intressant temauppslag som handlar om Sydafrika: Minnen, Drömmar och framtidsversioner. Om hur “Sydafrikas unga litterära avantgarde som förnyar poesin tar den in i nya rum”. Vilka är de egentligen? I artikeln berättas bland annat om Siphokazi Jonas, som medverkar i seminariet Poesi och lärande. Hon fick i uppdrag att skriva en dikt till ceremonin då sydafrikanske presidenten höll sitt årliga tal till nationen 2021. (I likhet med Amanda Gorman som fick i uppdrag att skriva en dikt till presidentinstallationen i USA 2021).