Sustainable Poetry – poeter firades i Mullsjö!

Det var så högtidligt och fint idag. Hela årskurs 2 ABC i Mullsjö samlades utomhus för att dela ut diplom till Eman och alla eleverna som deltog i Sustainable Poetrys poesifestival och tävling 2021.

Vårvinden lekte med ballongerna medan barnen sjöng Vår på Saltkråkan. Alla elevers dikter var uppsatta på fönsterrutorna så att alla kunde se och läsa. Under hela samlingen höll två barn den fina boken “Två av allt” av Rose och Rebecka Lagercrantz. Två av allt är grunden till de tankar som tillsammans med kunskap om de 17 globala målen, med fokus på nr 16, mynnade ut i elevernas dikter. Två av allt handlar om en stark vänskap i en svår tid, andra världskriget. Om Förintelsen. Om antisemitism. Om det som aldrig får glömmas. Om människors lika värde. Inspiration till undervisning som har lett fram till elevernas dikter har vi fått från läraren, författaren och handledaren Anne-Marie Körling. 

Vår rektor Carina Irvefors och skoladministratören Malin Ingwall kom till vår samling. Carina grattade alla barnen till fina dikter och gav Eman en blombukett som grattis till att hon skrev en av 17 bidrag som vann poesitävlingen, 2021. Hurra så fantastiskt roligt! Vilken härlig fest det blev!  Eman högläste sin dikt, både på svenska och arabiska. Modersmålsläraren Narimane Elkari deltog också. Hon är en stor del i Emans framgång, att kunna uttrycka sig både på svenska och arabiska. Mycket värdefullt! 

Emans dikt blir ett av bidragen i e-poesiantologin “Drömmar för en hållbar framtid – av barn och unga”

Dagen jag fick reda på att Emans dikt vunnit pris, påminde mig om den dagen jag för första gången träffade Eman. Vilket inte var för länge sedan, endast 2 år sedan. Då kunde hon inte ett enda ord på svenska. Jag är glad, stolt och lycklig. När jag läste dikten kunde jag inte låta bli att fälla en tår. Den är fylld med känslor, samt blev till och med vackrare översatt till arabiska. När Eman läste upp den framför alla och fick ett diplom blev jag lika stolt över henne som jag hade blivit över mina barn. Jag vill även tacka hennes duktiga lärare, som hjälpte henne otroligt mycket. Samt vill jag önska henne en ljus framtid. 

Narimane Elkari, modersmålslärare i arabiska i Mullsjö Kommun 

Text och bilder: Anki Källman och Anneli Wahlsten, lärare i ABC-huset, åk 2, Mullsjö F-3.

Läs och lyssna vidare om undervisningen:

Poesi för en hållbar framtid – Mullsjö Kommun

Förintelsens minnesdag – Barnperspektivet

Det kommer att beröra oss alla