Var med och fira World Poetry Day!

Illustration: Nikki, Big Brain Agency

Poesin är en av de få uttrycksformer som är tillgänglig för alla och är i många fall en kraft som ger styrka till förändring. Låt internationella poesidagen bli en årlig manifestation till rätten för människor att uttrycka sina tankar och åsikter. (Internationella poesidagen – Unesco)

Mats Söderlund, POet

Idag är det Världspoesidagen och det firar vi i Sustainable Poetry genom att samskapa med medskapare runt om i världen. Ni som missade poesifestivalen den 19 mars kan ta del av programpunkterna genom att navigera i flödet.

Världspoesidagen (World Poetry Day), är en dag då människor över hela världen firar språkets kraft och uppmuntras att läsa, skriva, undervisa och publicera poesiDagen instiftades 1999 för att uppmärksamma hur poesi kan spela en central roll i värnandet av språklig och kulturell mångfald (Unesco).

Med start kl. 13 och under hela dagen hälsas alla välkomna till ett digitalt samskapande för att fira poesins unika förmåga att skapa gemenskap mellan människor och ge möjlighet för alla röster att höras för en hållbar framtid. Poesin har en bildande kraft som ger var och en av oss en inre kraft att uttrycka oss kring samtiden och framtiden. Sustainable Poetry lyfter det finaste i hållbarhetssången och det är att alla barn och unga kan ge röst och bli medskapare till en hållbar framtid. Inspireras och ta del av hur barn och unga skapar poesi runt om i världen.

Även vuxna kan hänga med på poesiäventyret – Vi gör det tillsammans! Väck din poesiådra och var en förebild för barn och unga – Anta dagens poesiutmaning som går ut på att delta i POP UP POETRY – poesi som “poppar” upp överallt och sprider glädje, hopp och framtidstro. Genom samskapande lyfter vi barns och ungas röster för en hållbar framtid! (Läs mer om POP UP-konceptet.)

World Poetry Day 2021 – Poesiutmaning

Välj en av följande två poesiutmaningar eller varför inte kombinera! Dela i dina sociala medier #sustainablepoetry och/eller i projektets Facebook – grupp Sustainable Poetry.

Läs din favoritdikt; en dikt som berör hållbar utveckling och dela din läsupplevelse med andra i POP UP POETRY! I dag hyllar vi poeterna, stora som små, kända som okända. You Poet! – kanske väcks din egen poesiådra? Skapa en dikt och dela den med hela världen #sustainablepoetry

POP UP POETRY! – Ta del av fler POP UP POETRY -exempel på Youtube

Delta i Poesi på språng – utmaningen – skärp hållbarhetsblicken och upptäck att poesin finns överallt! Höjer man blicken lite, så finns det mycket att bli inspirerad av. Vårsolen skiner på dig, så ge dig ut på en poesivandring – upplev poetisk rörelse som gör gott för hälsan och välbefinnandet och samtidigt vår samtid och framtid på hållbar väg.