Världspoesidagen firas dels med digital POESIFESTIVAL den 19 mars dels med POP UP POETRY den 21 mars där vi läser och delar dikter som skapats av barn och unga under läsåret och i samband med poesifestivalen den 19 mars. Barn och unga uppmuntras att läsa och/eller dela med sig av sina dikter och vuxna engageras i att lyfta barns och ungas röster för en hållbar framtid.

POP UP-konceptet innebär att det under Världspoesidagen dyker upp poesi lite här och där som bidrar till att skapa poesiyra. Det är möjligt att dela dikter i projektets Facebook-grupp och/eller i andra sociala medier med följande hashtag: #sustainablepoetry Genom att nyttja digitaliseringens möjligheter kan alla medskapare runt om i världen ansluta till det globala poesifirandet och bli en betydande del av det dynamiska samskapandet för en hållbar framtid.

POP UP POETRY genomfördes första gången i samband med Världspoesidagen 2019. Bland annat deltog Johanna Wester, människorättsinformatör, författare och föreläsare

och Germund Sellgren, tidigare pedagog, författare och utbildningsansvarig på WWF.

World Poetry Day firar en av mänsklighetens mest värdefulla former av kulturellt och språkligt uttryck och identitet. Praktiserad genom historien – i varje kultur och på alla kontinenter – talar poesi om vår gemensamma mänsklighet och våra gemensamma värderingar, förvandling av de enklaste dikterna till en kraftfull katalysator för dialog och fred.

UNESCO