Var med och skapa poesiyra på alla hjärtans dag!

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag och det uppmärksammar vi, som tidigare år, med att skapa kärlekspoesi. Uppmärksamma dagen på er förskola eller skola och engagera eleverna i att läsa, skapa och dela poesi. Vem eller vad vill de hylla eller skicka en kärlekshälsning till?

Kanske vill de hylla eller dela en kärleksförklaring till naturen, till fredliga och inkluderande samhällen, jämlikhet eller jämställdhet? Kanske en kärlekshälsning till en vän eller mor- och farföräldrarna som de inte kan träffa på grund av coronapandemin? Listan kan göras lång.

Kärleksträden på Rådhusplatsen i Trelleborg 2020

Framöver samlar vi tips och idéer att inspireras av. Har du ett bra tips? Dela gärna i projektets FB-grupp. Här är ett inspirerande exempel där elever i grundskolan besökte gymnasiet och träffade gymnasieelever, lärare och skolbibliotekarier i en kreativ poesiworkshop (Söderslättsgymnasiet, Bäckaskolan och Liljeborgsskolan). De inspirerades också av ett författarbesök av poeten Kimberley Ahlström som vid den tiden släppt sin första poesibok 121 tidlösa dikter. Eleverna testade olika poesimetoder såväl tillsammans som på egen hand, exempelvis Cut Up poesi, Black Out Poetry, fri dikt och digital samskapande dikt. De läste varandras dikter och gick därefter på poesivandring genom staden för att hänga upp sina egna dikter i kärleksträden på Rådhusplatsen i Trelleborg. Att pryda kärleksträden på Rådhusplatsen var ett värdefullt samarbete mellan skolan, Kultur- och fritidsförvaltningen och Tekniska serviceförvaltningen i kommunen. I år blir det repris, med ett snarlikt upplägg. Fortsättning följer…

Var med och uppmärksamma Alla hjärtans dag på er förskola eller skola – läs, skapa och dela kärlekspoesi – i det lilla och i det stora. Var med och skapa poesiyra! Använd följande hashtag i sociala medier så länkar vi samman alla dikter som skapas och allt spännande som händer. #sustainablepoetry