Lucka 17 – “Kanske är det du eller jag som ger ut nästa storsäljande poesi bok?”

Jag sitter här i min fåtölj hemma i vardagsrummet medans regndropparna faller på fönsterrutan, jag håller även Rupi Kaurs poesibok “Solen och hennes rosor” i mina händer och jag reflekterar över hur fantastiskt det är att känslor kan bli till ord. “Solen och hennes rosor” är Rupis andra bok, där hon skriver om kärleken och hatet som kommer med den. Att läsa Rupi bok ger många frihet och livsfrågor att kunna fundera över, men även ett svar för den som letar efter ett.

Eleverna i svenska 1 och 2 har i inför, under och efter läslovet (höstlovet) fördjupat sig i en valfri poesibok som de lånat i skolans mediatek. Vi har läst poesi både i och utanför skolan, delat läsupplevelser och skapat en gemensam podcast där eleverna tipsar varandra om olika poesiböcker samt berättar varför just poesi kan vara vägen till läsning.

Dessutom har de valt ut sina personliga favoriter och läser dessa med inlevelse. Många elever har läst instapoesi och därmed blivit nyfika på att läsa fler poesiböcker. Eleven som citeras i lucka 17 har fått en fantastisk läsupplevelse genom Rupi Kaurs andra poesibok “Solen och hennes rosor.”

En av hennes favoritdikter är Solen

du tog solen med dig

när du gick

sid 35

Eleven avslutar sitt boktipsprogram med upplyftande och inspirerande ord till andra ungdomar;

“Kanske är det du eller jag som ger ut nästa storsäljande poesi bok?”