Kreativiteten flödar när bildkonst och poesi står på schemat

Trelleborgs efterlängtade poesifestival den 21 mars 2020 blev, som så mycket annat, framflyttad på grund av coronakrisen. Många spännande inslag och överraskningar fanns med i programmet, bland annat firandet av sköna Trelleborgs 100-års jubileum med releasefest för “Barnens konstkalender”. Nu släpps den! Elever i årskurs 5 och elever i gymnasiet i Trelleborg har tillsammans med lärare och Trelleborgs Förskönings- och planteringsförening skapat kalendern där bildkonsten och poesin harmonierar med utgångspunkt i Trelleborgs offentliga konst. Barnen i årskurs 5 har tolkat och målat sina versioner av några utvalda konstverk och eleverna i gymnasiet har skrivit fria haikudikter som harmonierar med konstverken. De har dessutom låtit dikterna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv och utforskat konstens betydelse för utvecklingen av en hållbar stad.

Trelleborgs Allehanda har i artikeln Konst sedd genom barnens ögon i ny kalender intervjuat några av eleverna som varit medskapare och jag blir så glad när jag läser att Moa och Svea i årskurs fem först såg uppgiften som “lek.” Underbart! Vi behöver mer lek, kreativitet och fantasi i skolan, genom alla stadier, sammanlänkat med elevernas aktiva medskapande i samhällsutvecklingen på hållbar väg. Glädjen håller i sig när Mattias, en av mina elever, berättar i artikeln om hur han kopplat ihop konstverket “Nästan halvvägs” av konstnären Fred Åberg med FN:s 17 globala mål för att skildra hur vi gör betydelsefulla framsteg och lyfta framtidshopp för en hållbar framtid;

Nästan halvvägs

klättrandes mot målen

låt det gå

Eleverna i gymnasiet har utforskat haiku i ett berikande möte med den prisade haikupoeten Anna Maris. Ett författarbesök som möjliggjordes genom vår medverkan i skrivtävlingen Jag skriver i dina ord och vårt samarbete med författarcentrum. Läs mer i följande inlägg: Elever skriver fram den hållbara staden och Få ord – Stort innehåll.

Samtliga dikter är skapade av elever på Söderslättsgymnasiet. Beställ konstkalendern här: Sköna Trelleborg

Illustration av Donya, åk 5 Pilevallskolan
Konstverket som är illustrerat är en bit av Berlinmuren som finns i Trelleborg.

fria som påfåglarna

vid den

rivna muren

Vilda, åk 5 Kunskapsskolan
Konstverket som är illustrerat heter “Böst” och är skapat av Fred Åberg och står mitt på gågatan i Trelleborg.

solsken

jag svävar 

på klara vågor