Elever skriver fram den hållbara staden

Tomas Tranströmer skrev STADEN

jag går

i den stora staden

som brusar

den stora staden

med smutsiga gator

och brus

o stad

med smutsiga

gator

jag går

i den stora staden

som brusar

Tranströmers dikt blev inledningen till dagens undervisning och utgångspunkt för bland annat promenad i Trelleborgs stadskärna. De fick ta ett fiktivt kliv in i framtiden, till 2030, då staden är inkluderande, trygg, motståndskraftig och hållbar. Inför promenaden samtalade vi om tre teman; Sköna Trelleborg, Trelleborg i mitt hjärta och Trelleborg – en annorlunda stad, som för ett antal år sedan ingått i en fototävling som Sköna Trelleborg (Trelleborgs planterings- och försköningsförening) anordnat.

En del elever gav sig ut på promenad som inspiration för skapandet av fri haiku. Under promenaden stannade de vid en plats som förknippades med utvalt tema. Exempelvis i dikten som delas i inlägget har eleven utgått från tema Trelleborg i mitt hjärta och stannat till vid ett av Trelleborgs mest kända konstverk Sjöormen av Axel Ebbe. Några andra elever ville stanna kvar i skolan, tittade på bilder av olika konstverk i Trelleborg, bland annat Sjöormen, Nästan halvvägs och Strandad flyktingbåt för att nämna några. De gjorde en gemensam ordvägg och skapade därefter dikter både på egen hand och tillsammans.

Inspiration för att skriva fri haiku hämtades dels från poeten Anna Maris besök på skolan: få ord – stort innehåll, Se världen – flerfaldigt prisad haikupoet inspirerade elever och dels genom att läsa och samtala om haikudikter på nätet eller i böcker som eleverna lånat på skolans bibliotek.

I samband med poesifestivalen i Trelleborg kan ni ta del av elevernas dikter som skildrar den hållbara staden och samhället utifrån ett ungdomsperspektiv. Dikterna ska dessutom medverka i ett annat överraskande sammanhang under festivalen. Här är ett smakprov;

Trelleborg i mitt hjärta

Sjöormen vaktar

vår sjöstad med ansvar

glädje och trygghet

Illustration: Liam Åkeson Rayner