Poesin hjälper oss att förstå samhällets strukturer

Utifrån att ha läst Sanna Bengtssons krönika Vikten av att läsa poesi fick eleverna reflektera kring frågan; varför ska vi läsa och skapa poesi? Blogginlägget som följer är skrivet av Wille på Söderslättsgymnasiet.

Poesin är likt all annan litteratur ett uttryckssätt för bland annat fantasin, känslor eller verklighetsskildringar, men samtidigt något helt annat. Sanna Bengtsson skriver i krönikan“Vikten av att läsa poesi” (Piteå-Tidningen) att poesin är “vacker och öm men samtidigt så spännande och häftig”. Jag är beredd att ställa mig bakom Sanna i detta konstaterande. En dikt på en rad eller några fåtal ord kan nämligen, för den betänkande, berätta en historia eller förmedla ett budskap likt en hel roman. Det är dessutom den fria skapande processen i kombination med den ännu större friheten att analysera och tolka utan större förståelse som gör denna så fantastisk, komplex och accepterande. Den hjälper till att påverka, förbättra och reda ut problem i världen eller livet och det bästa är att den finns överallt, runt omkring oss.

Det är ofta förekommande att poesi betraktas som något bara kulturella människor i finare kretsar ägnar sin tid åt. Detta är en myt. Trots att poesi historiskt sett brukats av högre stånd är det inget som är överensstämmande med samtiden. Idag har alla tillgång till poesin, den finns och används nämligen näst intill överallt och är absolut inte så knepig som många tror. Tvärtom så är den mycket enkel och användbar. Det gäller bara att förstå användningsområdet och bruka den på ett sätt som är betydelsefullt för oss. I en värld som kantas av klimatförändringar, våld, ojämlikhet och sjukdomar kan poesin snabbt och enkelt informera, övertyga och samla människor till att jobba tillsammans för att både se och bota dessa problem. Ett exempel på detta är en dikt ur boken “Mjölk och honung” av Rupi Kaur som lyder;

Varje gång du

berättar för din dotter

att det är av kärlek du

skriker åt henne

lär du henne

förväxla ilska med välvilja

kanske en god tanke

tills hon växer upp och

litar på män som skadar henne

för att de påminner så mycket om dig.

Dikter är ett mycket bra exempel på hur poesi kan nyttjas till att lära om uppfostran av våra barn för att våld mot kvinnor inte ska accepteras. Poesi är en konstform, ett sätt att uttrycka och påverka. Detta får inte glömmas, den bör användas till de saker där den har mest påverkan. Nämligen att kort och koncist informera och upplysa människor med verklighetsskildringar eller fantasin om en otrygg framtid i syfte att få människor att agera och göra världen till en bättre plats.