I samband med World Poetry Day och Trelleborgs första poesifestival den 21 mars 2019 skapade elever från Västervångskolan i Trelleborg poesi för en hållbar framtid. I deras bilddikt (se bild) framträder Greta Thunberg och hennes initiativ för att rädda planeten; Skolstrejk för klimatet. Dessutom framträder ett starkt budskap till människan som gått vilse…

För att hylla Greta Thunberg utlyser vi en poesiutmaning!

I dag har vi samtalat om diktens helhet, känsla och budskap och om ekologisk hållbarhet och i synnerhet mål 6, 13, 14 och 15. Vi lyssnade också på ett av Greta Thunbergs många tal, samtalade om världens största klimatstrejk genom tiderna samt om Gretas tal på FN:s klimatmöte i New York i dag. Vidare utforskade vi, genom olika artiklar och bilder, hur Greta inspirerar miljontals ungdomar runt om i världen att engagera sig i kampen för klimatet. Sist, men inte minst läste vi högt ur boken om Gretas historia, vilket verkligen fängslade eleverna. Så här skrev en av eleverna i sin reflektionslogg i slutet av undervisningen:

Det är en supersvår uppgift som Greta tagit på sig, men med hennes stora mod och drivkraft tycker jag att hon är duktig på att få ut vad hon vill. Hon ger information om klimatkrisen och hur det ser ut i världen i dagsläget men hon ger också tips på vad man som privatperson kan göra, vad politiker och andra högt uppsatta personer kan göra, för att förhindra utvecklingen åt fel håll.

Elev i gymnasiet

I samband med Global Goal Week och kommande World Poetry Day skapar vi poesi för klimatet. Exempelvis kan barn och unga skapa dikter som presenterar en ny framtidsbild eller en hyllningsdikt till Greta Thunberg och den framstående insats hon gör för både planeten och mänskligheten.

Under World Poetry Day den 21 mars 2020 delar vi alla dikter i sociala medier med en gemensam hashtag: #sustainablepoetry Dessutom förmedlas dikterna genom poesimaraton på olika offentliga platser. Det blir mäktigt och enastående! När barn och unga ger röst och visar handlingskraft för en hållbar framtid skapas framtidshopp!

Gör din röst hörd för Greta Thunberg, för klimatet och för en hållbar framtid!

Ingen är för liten för att göra en förändring.

Greta Thunberg
Bilddikt skapad av elever på Västervångsskolan i Trelleborg