“Ingen är för liten för att göra en förändring”

Barn och unga är nyfikna på livet och världen, de är kreativa och har visioner om framtiden. Det behöver vi värna om och skapa de förutsättningar som behövs så att de kan utveckla djupa kunskaper, nå sin fulla potential och växa som människor samt vara med och påverka framtiden på hållbar väg. När de utmanas med komplexa problem som är kopplade till mod växer motivation och engagemang. Den inneboende kraften som behövs i det avgörande ögonblicket finns där. Greta Thunberg och alla barn och unga som går i hennes fotspår är ett levande bevis på det. De bryr sig om hur vår planet mår och underförstått också om hur vi människor mår – det hänger ihop.

Ingen är för liten för att göra en förändring.

Greta Thunberg

Jag lånar Gretas bevingade ord och bekräftar hennes budskap genom ett autentiskt exempel där pedagoger i förskolan visat att det är väldigt lärorikt, roligt och meningsfullt för barnen att skapa poesi för en hållbar framtid. I samband med Trelleborgs första poesifestival, skapad av barn och unga i Trelleborgs kommun, i samband med World Poetry Day den 21 mars 2019 presenterade femåringarna från Österlids förskola Aspen sin dikt på scen inför en enorm publik på stadsbiblioteket. I bilden kan ni se deras dikt och konstverk som tillsammans berör klimatfrågan och vår ständiga utmaning; att bekämpa nedskräpningen som skadar såväl människor som djur och natur.

Barnens dikt:

Svea jagar mus i sitt lilla hus

Musen fick panik

och gav till ett skrik.

I skogen är inget sig likt

människor kastar skit

hit och dit.

Pedagogen Cecilia Lindkvist med kollegor från Österlids förskola Aspen inspirerar med utomhuspedagogik med språkutvecklande profil där barnen tillsammans skapar nya framtidsbilder både genom ord och konst. Tillsammans med barnen åkte de till Albäcksskogen i Trelleborg flera gånger och där tog de hand om katten Svea, så att hon fick mat, tak över huvudet och kärleksfull omsorg. Dessutom tog de bort skräp som skulle kunna skada Svea och naturen.

Jag blev rörd när jag under poesifestivalen hörde barnen berätta om katten Svea som inte var påhittad utan finns på riktigt (det visste jag inte när jag läste dikten första gången). Dessutom blev jag glad när jag hörde så mycket de lärt sig om hållbar utveckling redan som femåringar. Den rörande känslan blev än mer intensiv när jag tillsammans med ett fullsatt stadsbibliotek fick höra hur de stolt och inlevelsefullt presenterade sin dikt på scen och tog emot pris för sitt värdefulla bidrag till poesiutställningen och vår gemensamma väg mot en hållbar framtid.

Sveas hus som barnen byggt tillsammans

Diplom och pris till Österlids poeter och katten Svea

Barnens bidrag i poesitävlingen är en berättelse om framtidshopp, mod och om övertygelse att ingen är för liten för att göra en förändring.

Varma hälsningar

Maria Glawe, Projektledare för Sustainable Poetry

Lämna ett svar