Poesivandring som sätter fart på alla sinnen

I dag trotsade vi regnet och gav oss ut på poesivandring för en hållbar framtid. Konceptet med poesivandringar är enkelt; powerwalk i grupp med en tänkande utmaning som är läsfrämjande och samtidigt motivationshöjande genom tävlingsinslag. Om det är något vi definitivt behöver mer av i skolan så är det fysisk aktivitet, läsfrämjande upplevelser och utmaningar som stimulerar lärandet. När vi gör vandringen till en läsupplevelse där alla sinnen aktiveras sker något med uppmärksamheten och lärandet. Dessutom är det socialt eftersom det uppmuntrar och stimulerar till samtal om dikterna och de globala målen mellan de olika platserna. 17 stopp, 17 mål och 17 dikter ger goda möjligheter för reflekterande samtal.

Mobilerna låg i fickan under hela vandringen och plockades bara upp för att fånga in biologisk mångfald och offentlig konst i Trelleborg. Läsutmaningen fångar verkligen elevernas totala uppmärksamhet! Poesivandringen som går i glädjens tecken ger kännedom om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling, ger inblick i vad barn och unga tänker om samtiden och framtiden och hur vi genom aktiv handling kan förändra världen på hållbar väg. Dessutom får vi motion och lär känna Trelleborg – en stad som förvandlas “från oslipad diamant till sydkustens pärla” (Utdrag ur en av elevernas dikter som kopplas till det globala målet 11- hållbara städer och samhällen). Vem sa förresten att klassrummet är den självklara platsen för lärande?

Nu väntar ett angeläget uppdrag; att hitta vinnaren bland mängder av tävlingsbidrag. Utmaningen för alla; att lyssna uppmärksamt och läsa på, mellan och bortom raderna för att komma fram till hur många dikter som handlar om vatten. Det återstår att se vem som får priset som öppnar dörren till det förtrollande landet…

Vilken skön känsla som infinner sig i både kropp och sinne efter en poesivandring. Det inspirerar och sätter fart på kreativiteten. Dessutom bär man med sig något avgörande för att kunna göra medvetna val och bli medskapare till en hållbar framtid – kunskap.

Inom kort publiceras de 17 dikter som berikade poesivandringen. Håll utkik!

Vi är stolta och glada över våra aktiviteter som vi arrangerar i samband med i European Mobility Week – Walk with us! och Global Goals Week.

Gå och cykla under Trafikantveckan – Trelleborgs kommun

Bilderna lyfter fram några av våra fina offentliga konstverk som pryder staden: “Små varelser” av Ralf Borselius (2009) och “Irrblosset” av Axe, Ebbe (1919). I bilderna ser ni också dikter, globala mål och mängder av tävlingsbidrag.

Lämna ett svar