Här presenteras årets jury som har läst inkomna bidrag och nominerat sina favoritdikter. Ett 30-tal dikter skapade av barn och unga publiceras under våren i årets poesiantologi varav tre av bidragen; ett från förskolan, ett från grundskolan och ett från gymnasiet också får en gåva i poesins tecken. Alla som har skickat in bidrag till poesitävlingen tilldelas ett fint diplom designat av illustratören Nikki Schmidt, Big Brain Agency.

Presentation av jurymedlemmarna 2022

Annika Eriksdotter. chef för allmänkulturenheten i Trelleborgs kommun

Germund Sellgren, tidigare pedagog och projektledare för WWF

Kimberley Ahlström Kitti, kreatör och författare

Anneli Magnusson, poet och konstnär

Catarina Rolfsdotter Jansson, författare, föreläsare inom hållbar utveckling och programledare

Jag är med i juryn i år igen eftersom jag tycker att Sustainable Poetry är ett lysande sätt att få ungdomar engagerade i hållbar utveckling. Det är fint att läsa och bli berörd av deras dikter. När jag läser dem ser jag hur viktigt det är att vu vuxna gör vårt yttersta som privatpersoner, på arbetet och även engagerar oss på fritiden för att skapa en mer hållbar framtid. För mig är mål 13 – klimatet – det viktigaste målet och det jag främst arbetar med som föreläsare och programledare. Men alla målen hänger ju ihop och det ser jag att ungdomarna förstår när jag läser deras texter.

Ingrid Wall, författare och ordförande i föreningen Gamla Trelleborg

Kommunikationschef i Trelleborgs kommun. Dessförinnan arbetade jag i 25 år som journalist, främst i dagspressen. I höstas utkom vår bok ”Kim Wall – när orden tar slut”. Tidigare har jag skrivit ”Trelleborg på femtiotalet”, ”En man en ö ett liv” om Saint Bartelemy samt ”Vardens grannaste språg”, en ordbok i trelleborgska. Som deltidspensionär ska jag ägna mig åt författande. Jag är ordförande i Gamla Trelleborg och Trelleborgs historia ligger mig varmt om hjärtat.

Anitha Ljung, Klimatstrateg i Trelleborgs kommun

– nyhetsartiklar, reportage, noveller, kåserier och mycket annat! Allra närmast mitt hjärta finns poesin och mina absoluta favoritdikter återfinns hos de poeter som kan krama fram så mycket som möjligt ur så få ord som möjligt. Nu ser jag fram emot att Trelleborg korar sig själv som poesins världshuvudstad, nu när dikter av så många av våra unga sprids på alla hålla i världen genom Sustainable Poetry – som ju även inspirerar alla världens unga att också använda poesin för att göra sina röster hörda.

Anders Löfberg, Bokhandlare

Stolt far till tre söner och fyra barnbarn. Bokhandlare sedan 1976. Bokläsare och bokälskare sedan sju års ålder. Läser allt: deckare, romaner, memoarer, biografier och historia osv. Njuter av att förmedla böcker till våra kunder och mina vänner. Jag anser att mitt jobb är det roligaste av alla tänkbara.