Presentation av jurymedlemmar 2022

Här presenteras juryn som varje år läser inkomna bidrag och nominerar sina favoritdikter. De väljer ut ett antal dikter skapade av barn och unga som publiceras i årets poesiantologi. De utvalda bidragen presenteras genom den digitala aktiviteten POP UP POETRY i samband med Världspoesidagen varje år.

Annika Eriksdotter, chef för allmänkulturenheten i Trelleborgs kommun.

Germund Sellgren, pedagog, författare och tidigare projektledare för WWF.

Kimberley Ahlström Kitti, kreatör och författare

Anneli Magnusson, poet och konstnär.

Catarina Rolfsdotter Jansson, författare, föreläsare inom hållbar utveckling och programledare.

Jag är med i juryn i år igen eftersom jag tycker att Sustainable Poetry är ett lysande sätt att få ungdomar engagerade i hållbar utveckling. Det är fint att läsa och bli berörd av deras dikter. När jag läser dem ser jag hur viktigt det är att vu vuxna gör vårt yttersta som privatpersoner, på arbetet och även engagerar oss på fritiden för att skapa en mer hållbar framtid. För mig är mål 13 – klimatet – det viktigaste målet och det jag främst arbetar med som föreläsare och programledare. Men alla målen hänger ju ihop och det ser jag att ungdomarna förstår när jag läser deras texter.

Ingrid Wall, författare, journalist och ordförande i föreningen Gamla Trelleborg

Kommunikationschef i Trelleborgs kommun. Dessförinnan arbetade jag i 25 år som journalist, främst i dagspressen. I höstas utkom vår bok ”Kim Wall – när orden tar slut”. Tidigare har jag skrivit ”Trelleborg på femtiotalet”, ”En man en ö ett liv” om Saint Bartelemy samt ”Vardens grannaste språg”, en ordbok i trelleborgska. Som deltidspensionär ska jag ägna mig åt författande. Jag är ordförande i Gamla Trelleborg och Trelleborgs historia ligger mig varmt om hjärtat.

Anitha Ljung, Klimatstrateg i Trelleborgs kommun

Jag skriver nyhetsartiklar, reportage, noveller, kåserier och mycket annat! Allra närmast mitt hjärta finns poesin och mina absoluta favoritdikter återfinns hos de poeter som kan krama fram så mycket som möjligt ur så få ord som möjligt. Nu ser jag fram emot att Trelleborg korar sig själv som poesins världshuvudstad, nu när dikter av så många av våra unga sprids på alla hålla i världen genom Sustainable Poetry – som ju även inspirerar alla världens unga att också använda poesin för att göra sina röster hörda.

Anders Löfberg, Bokhandlare

Stolt far till tre söner och fyra barnbarn. Bokhandlare sedan 1976. Bokläsare och bokälskare sedan sju års ålder. Läser allt: deckare, romaner, memoarer, biografier och historia osv. Njuter av att förmedla böcker till våra kunder och mina vänner. Jag anser att mitt jobb är det roligaste av alla tänkbara.

Tidigare jurymedlemmar:

Johanna Wester, författare, FN-förbundets föreläsare om kvinnors rättigheter och utbildar i barnkonventionen.

Anna Troberg, författare och förbundsordförande för DIK (facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor).