Poesiantologier skapade tillsammans med barn och unga

Varje läsår utmynnar poesiutmaningen i en digital poesiantologi skapad tillsammans med barn och unga. Bokgåvan är en poesiskatt som alla barn och unga (och vuxna) kan läsa och bära med sig överallt – Tillsammans väcker vi läsglädjen genom poesi och hållbarhet!

Illustratör: Nikki Schmidt

En digital poesibok att läsa tillsammans

Med den digitala poesiantologin vill vi skapa förutsättningar för läsgemenskaper där barns och ungas nyfikenhet för hållbarhet kan växa samtidigt som de inspireras till att läsa, samtala, skapa och dela poesi för en hållbar framtid. Vuxna såväl i förskolan och skolan som utanför, exempelvis i bibliotek, på fritidshemmet, i hemmet och på fritidsgården är viktiga läsförebilder. Läs gärna poesiantologierna tillsammans med barn och unga – visa att läsning är en värdefull och meningsfull aktivitet.

Det är barns och ungas röster som får höras på poesiscenen

Att få vara med och skapa poesi för en hållbar framtid tycker jag är väldigt roligt, spännande och även lärorikt. Det här med att allas röster får vara med och påverka tycker jag är väldigt fint för det visar att alla är lika värda oavsett vad. Ingen ska behöva vara utanför. – Elisabeth, Söderslättsgymnasiet

I de digitala poesiantologierna är det barns och ungas röster som får ta plats på poesiscenen. Det är deras tankar, känslor och åsikter om samtiden och framtiden som träder fram. Dikterna gör avtryck i historien, i vår samtid och för vår framtid på hållbar väg. Barn och unga har rätt att få göra sina röster hörda i viktiga frågor som rör deras liv och framtid (Barnkonventionen).

Var finns då svaret på frågan om hur barn och unga ser på en framtida värld som är både hållbar och livskraftig? Kanske finns det i deras ögon och hjärtan, där en gnista av hopp fortfarande brinner starkt. Kanske finns svaret i deras drömmar och ambitioner, i deras vilja att kämpa för en bättre värld, inte bara för sig själva utan för kommande generationer och vår planet som helhet.

Läs boken här: Klimathopp – Poesi för en hållbar framtid av barn och unga (2024)

Läs och inspireras av denna poesiskatt som innehåller dikter skapade av barn och unga. Dikterna berör oss alla och vår gemensamma framtid. Det är korta texter med ett stort innehåll som påminner oss om att stanna upp, tänka efter och skapa nya framtidsbilder.

Läs boken här: Ömsesidighet – Poesi för en hallbar framtid av barn och unga (2023)

Hur mår demokratin i dag? Vilka tankar och idéer har barn och unga för att främja och stärka en levande demokrati? Vilken roll spelar demokratin i samskapandet av en hållbar framtid? Läs, samtala och inspireras av denna poesiskatt som berör vår samtid och ger hopp om framtiden.

Läs boken här: Tankar om demokratins framtid av barn och unga (2022)

Lösa klimatkrisen, utrota fattigdom, minska ojämlikheter…Vad drömmer du om att förändra i världen? Läs, utforska och inspireras av denna poesiskatt som ger nya insikter, hopp och framtidstro. Dikterna och
illustrationerna handlar om dig, om mig och om vår gemensamma
framtid på hållbar väg.

Läs boken här: Drömmar för en hållbar framtid av barn och unga  (2021)

I den här poesiantologin berättar barn och unga hur de föreställer sig framtiden på hållbar väg. Dikterna som är kopplade till de Globala målen bidrar med insikt, hopp och framtidstro. Bland annat om ansvaret vi alla bär för att skapa ett inkluderande och fredligt samhälle, att ro klimatmålen i hamn, minska ojämlikheter samt säkerställa allas rätt till god utbildning.

Läs boken här: Poesi för en hållbar framtid av barn och unga i Trelleborg  (2020)