Hur kan vi väcka barns och ungas nyfikenhet för hållbarhet, poesi och samtidigt främja läsning? I slutet av varje läsår i samband med sommarlovet släpps den digitala poesiantologin som skapats tillsammans med barn och unga genom den årliga poesiutmaningen. Det är en poesibok att läsa och bära med sig överallt.

I projektets digitala poesiantologier finns dikter skapade av barn och unga i olika delar av Sverige. Det är dikter som berör livet här och nu samt vår gemensamma framtid på hållbar väg. Med poesiantologin, som bland annat är en läsfrämjande insats, kan vi skapa en läsgemenskap där barns och ungas nyfikenhet för hållbarhet kan växa samtidigt som de inspireras till att läsa, samtala, skapa och dela poesi.
Initiativet handlar också om att engagera vuxna så att de kan läsa poesi tillsammans med barn och unga – såväl i förskolan och skolan som utanför – och samtidigt lyfta deras röster för en hållbar framtid.

Bilder: Nikki Schmidt, Illustratör
Att få vara med och skapa poesi för en hållbar framtid tycker jag är väldigt roligt, spännande och även lärorikt. Det här med att allas röster får vara med och påverka tycker jag är väldigt fint för det visar att alla är lika värda oavsett vad. Ingen ska behöva vara utanför. – Elisabeth, elev Söderslättsgymnasiet (Citat ur “Poesi för en hållbar framtid – av barn och unga i Trelleborg”.
Ladda ner poesiantologierna här:
Poesi för en hållbar framtid av barn och unga i Trelleborg (2020)
Drömmar för en hållbar framtid av barn och unga (2021)
Tankar om demokratins framtid av barn och unga (2022)
Ömsesidighet – Poesi för en hallbar framtid av barn och unga (2023)