
Poesin är en av de få uttrycksformer som är tillgänglig för alla och är i många fall en kraft som ger styrka till förändring. Låt internationella poesidagen bli en årlig manifestation till rätten för människor att uttrycka sina tankar och åsikter. – Mats Söderlund, poet
Häng med på poesiäventyret! – Fredagen den 21 mars firar vi Världspoesidagen genom att läsa, skapa och dela hållbar poesi.
Det finns många sätt att fira Världspoesidagen på och inom projektet finns exempel att inspireras av. I Trelleborg är barn och unga medskapare till den återkommande poesifestivalen som lockar många nyfikna besökare och i Mullsjö tar barnen över gångbron till centralstationen med hållbar poesi. Ett annat inspirerande exempel är poesipromenader i Sollentuna som lockar barn, unga och vuxna till poetisk rörelseglädje.
Ett gemensamt firande av Världspoesidagen öppnar upp för en rad positiva möjligheter. Det ger barn och unga möjlighet att vara aktiva medskapare i firandet, vilket inte bara stärker deras engagemang utan också skapar en känsla av samhörighet. Genom att involvera dem i planeringen och genomförandet av dagen kan ge en känsla av ägarskap och delaktighet, vilket gör dagen mer inspirerande och relevant för dem. Deras idéer och kreativa insatser kan bidra till att göra Världspoesidagen levande och meningsfull både för dem själva och för resten av skolan. Elevers delaktighet i och inflytande över undervisningen och skolan som helhet har ett inneboende värde för elevernas lärande, men även för deras personliga utveckling till demokratiska medborgare (Alerby, E. & Bergmark, U. (2023) Hållbar elevdelaktighet och reellt inflytande. Skolverkets lärportal. Modul: Delaktighet och inflytande i undervisningen, del 8. s. 5).
Om det är första gången ni är med i poesiutmaningen, så går det bra att börja i ett mindre format och låta aktiviteterna växa med tiden. Här är några exempel på inslag under poesidagen:
LÄS POESI – Börja dagen med att läsa poesi tillsammans. Ett tips är att läsa dikter skapade av barn och unga inom projektet. Här finns poesiantologierna. Ni kan förslagsvis skriva ut dikter från antologierna och sätta upp dessa på skolan eller i närsamhället och ge er ut på en hälsofrämjande poesivandring. Ett annat tips är att läsa dikter ur antologierna En bro av poesi och Tid för poesi (Svenska Akademin). Ni kanske organiserar en poetisk ”speed-dating” där eleverna får några minuter att läsa en favoritdikt för en annan person och sedan byta till nästa. Det blir ett snabbt och roligt sätt att dela poesi med varandra.
UTFORSKA de globala målen tillsammans – bland annat finns filmer och annan fakta på globalamalen.se Låt eleverna tänka kring ett antal frågor, till exempel: Vad är hållbarhet för dig? Vilken hållbarhetsfråga slår ditt hjärta lite extra för? Kan det vara modigt att välja att leva mer hållbart även när det känns som ett svårt val? Hur kan vi vara modiga tillsammans som samhälle när det gäller hållbarhet? osv. Årets tema är mod att förändra… Ett annat tips är att sätta upp bilder på skolan som skildrar olika hållbarhetsutmaningar och låta eleverna ta del av utställningen och skapa dikter med utgångspunkt i bilderna. Bilderna kan exempelvis visa miljöförstöring, klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald eller positiva exempel på hållbara lösningar, som förnybar energi, hållbara städer eller grön teknologi. Kanske både och som kan inspirera till att lyfta kontraster i dikterna som skapas.
SKAPA POESI – bjud in eleverna till en kreativ poesiverkstad. Samarbeta gärna med skolans bibliotek eller bjud in en poet. Det finns många spännande poesimetoder att utforska. Låt eleverna leka och experimentera med språket, prova sig fram, hitta sin egen röst och låta kreativiteten flöda. Här ger poeterna Emil Jensen, Anna Maris och Mats Söderlund några tips för att komma igång. Det finns fler tips att ta del av här: Sustainable Poetry – resurssida för barn och unga.
DELA POESI – Låt barn och unga få dela sina dikter utanför klassrummets väggar! Dela dikterna i skolans bibliotek, korridorer, matsalen eller på annan plats där de syns. Dela dikterna i närsamhället och delta i POP UP POETRY= läs poesi och dela i sociala medier under Världspoesidagen. Dela diktuppläsningarna i skolans sociala medier eller i Sustainable Poetrys Facebook-grupp: #sustainablepoetry Ta del av de vinnande bidragen i årets poesiutmaning. De presenteras genom POP UP POETRY under Världspoesidagen.
Håll utkik här på sidan för värdefulla tips som delas framöver och kontakta oss gärna om du vill dela med dig av idéer eller berätta hur ni kommer att fira Världspoesidagen.
Senast uppdaterad 19 februari 2025.