Den här veckan är det läslov i Sverige! Vi alla hjälps åt att främja läsning på olika sätt. ”Läslovet är en chans för barn att dyka in i böckernas värld och hitta nycklarna till läsglädje”, berättar kulturminister Parisa Liljestrand i ”Läslovet: När Sverige förenas i läsningen” – Regeringen.se.
Årets tema är poesi
Årets tema under läslovet är POESI! Underbart! Anna Nordlund, lärarutbildare, docent i litteraturvetenskap och lektor i didaktik vid Uppsala universitet lyfter fram poesin som ”en bra ingång till både läsning och litteratur” och jag håller med! Jag har undervisat i poesi i snart 20 år både i grundskolan och gymnasieskolan och delar den erfarenheten. Poesin öppnar också för att läsa tillsammans; ”poesi är väldigt tacksamt. Poesins korta dikter går snabbt att läsa och kan samtidigt väcka många samtal”, säger Nordlund. Vidare lyfter hon det kreativa skapandet; ”Det finns inga tydliga regler att poesi ska se ut på ett visst sätt. […] Det visar barn att läsande och skrivande också är ett eget skapande.” Anna Nordlund har tillsammans med Ann Boglind valt ut dikterna till böckerna ”En bro av poesi” och ”Tid för poesi.” Läs mer ”Varför poesi? Inspireras inför läslovet.” – Adlibris
Vems röster får höras i samtalet om vår framtid? Hur gör vi poesin tillgänglig för barn och unga?
Föreningen Sustainable Poetry arbetar läsfrämjande tillsammans med barn och unga, förskollärare, lärare, skolbibliotekarier, författare, forskare med flera och har sedan projektstart skapat ett antal poesiantologier tillsammans med barn och unga. De digitala böckerna lyfter deras tankar och perspektiv kring en hållbar framtid. Dessa antologier väcker nyfikenhet hos barn och unga eftersom dikterna är skapade av just barn och unga. Det kan skapa en känsla av samhörighet och vara lättare att relatera till både poesi och hållbarhetsfrågor. Genom att läsa dikterna kan således barn och unga inspireras till att utforska hållbarhetsfrågor, fatta pennan och skriva en egen dikt. Det här läsåret skapar föreningen en ny poesiantologi tillsammans med barn och unga. Läsårets tema är ”Mod att förändra – mångfald och medkänsla”. Häng med på poesiäventyret!
Vi vuxna är viktiga läsförebilder! Det är så roligt att få vara projektledare för Sustainable Poetry och möta alla dessa fantastiska unga poeter som vill vara med och skriva fram en annorlunda och bättre morgondag. Det är också fantastiskt att få möta och samskapa med så många engagerade förskollärare och lärare som är modiga att inkludera poesi, hållbarhet och barns medskapande i undervisningen. Dessutom växer det fram ett mycket värdefullt samskapande mellan skolbibliotek och undervisande lärare inom ramen för projektet. Vilken glädje! Vi gör det tillsammans!

Häng med när hela Sverige läser! – Läs hållbar poesi av barn och unga och upptäck vad våra unga medborgare har på hjärtat och hur de vill se framtiden på hållbar väg. Jag har uppmuntrat mina elever och att fortsätta utforska poesi under läslovet: Läs poesi av barn och unga och därmed skapa rum för det oväntade…
Poetiska läslovshälsningar!
Maria Glawe – Projektledare för Sustainable Poetry och lärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg