Vi agerar och skapar medvetenhet om världens viktigaste globala fråga: hur vi alla kan bidra till FN:s 17 mål för hållbar utveckling, samt delar våra erfarenheter och dikter med andra elever och lärare runt om i Europa genom Pop Up Poetry och eTwinning.
Anna Söderström lärare i Language and Literature: svenska år 10-12 på Stockholm International School delar med sig av hur de arbetar med poesiutmaningen i undervisningen, hur de ska dela dikterna med mottagare utanför klassrummet och hur de planerar att fira World Poetry Day:
Sustainable Poetry ger mina elever möjlighet att lära sig om FN:s 17 mål för hållbar utveckling på ett kreativt sätt. Genom att inspireras av idérika förebilder utvecklar eleverna sin kreativitet, sin språkanvändning och textproduktion. (Illustration: Ingrid Skåre. Bild: Anna Söderström)
Inom ramen för ett större lyriktema i årskurs 10 arbetar vi med de sjungande poeterna och analyserar deras texter. Eleverna får därefter i mindre grupper välja bland ett urval av Lalehs sånger på svenska och utforska och reflektera över vilka av FN:s 17 mål för hållbar utveckling och deras delmål som matchar innehållet i sången de valt, på vilka sätt och till vilken grad. Därefter presenterar eleverna muntligt sina analyser och reflektioner för resten av klassen och givetvis lyssnar vi på de underbara sångerna de valt av Laleh. Som ett sista led i temat arbetar eleverna med diktskapande utifrån årets tema mod att förändra – mångfald och medkänsla. Under temats gång lär sig eleverna nya ord och termer, vilka ger eleverna verktyg att analysera, reflektera och experimentera.
Genom Sustainable Poetry hittar vi genuina kopplingar till att verka i det lokala samhället genom att fira Världspoesidagen med dikter i skolans bibliotek och genom att ställa ut våra dikter i det lokala samhället samtidigt som vi agerar och skapar medvetenhet om världens viktigaste globala fråga: hur vi alla kan bidra till FN:s 17 mål för hållbar utveckling, samt delar våra erfarenheter och dikter med andra elever och lärare runt om i Europa genom Pop Up Poetry och eTwinning.