Hur hamnade vi här? – Skriv klimatpoesi

“Biologisk mångfald”, “Fräsch på insidan” och “Ett kollektivt dilemma” är tre dikter av läraren och poeten Ida Olofsson. De berör alla klimatfrågan och är en bra ingång till samtala om varför vi har en klimatkris och vad vi kan göra. De inspelade dikterna finns att ta del av här: Klimatpoesi – UHR

Dessutom kan dikterna fungera som inspiration för att skriva egna klimatdikter som kan förmedlas via video eller podcast. Till exempel kan eleverna medverka i POP UP POETRY under Världspoesidagen.

Dikten “Fräsch på insidan” finns också i antologin “Vad håller ni på med?” som innehåller olika texter som berör tema klimat, exempelvis noveller, krönikor, serier, poesi och romanutdrag. I lärarhandledningen av Pär Sahlin finns förslag på frågor och uppgifter till texterna, bland annat samtalsfrågor till dikten “Fräsch på insidan”.

Lyssna även på Ida Olofsson som medverkat i POP UP POETRY i samband med Världspoesidagen 2022. Hon läser ett av de vinnande bidragen som finns i antologin “Drömmar för en hållbar framtid”.

Illustration Ingrid Skåre