Veckans dikt – “I rörelse”

Vad har fotboll och poesi gemensamt och vad är Karin Boyes roll i svensk fotbollshistoria?

Inför undervisningen i poesi och “Veckans dikt” hade eleverna tittat på Hej Litteraturen! – Den svenska poesin (UR) och förberett 3 Take Aways. Tre saker som exempelvis väckt deras nyfikenhet, intresse eller väckt en fråga som de ville samtala om i undervisningen. Eleverna berättade om det som överraskade – att Tommy Svensson läste Karin Boyes dikt “I rörelse” för landslaget mitt under pågående fotbolls VM. De berättade också om poeten Emil Jensen som försöker reda ut om poesi kan se ut hur som helst och vidare var de nyfikna på att samtala mer om SMS-poesi. Sedan har vi det där med kärlekspoesi som alltid är spännande och något som alla elever kan relatera till. Någon frågade om Frödings “En morgondröm”(!) som nämndes i filmen. Kanske dyker just den upp som”Dagens dikt.” Vi får allt se vad eleverna överraskar oss med framöver…

Vi lyssnade på Karin Boyes “I rörelse”, därefter samtalade vi om innehållet och upplevelsen, med stort fokus på elevernas tankar och känslor. Uppdraget gick sedan ut på att eleverna valde en “kom igång” mening vardera som inspiration för att skriva en dikt tillsammans parvis. Vi repeterade några stilfigurer, som vi tidigare arbetat med, och därefter fick eleverna experimentera med språket och låta kreativiteten flöda…

Via Litteraturbanken kan ni få “Dagens dikt” uppläst av Karin Boye