Bokrelease och POP UP POETRY på Världspoesidagen 2020!

I dag är det Världspoesidagen som firas över hela världen! Unesco instiftade dagen 1999 för att ge poesin en större roll i samhället och att skolor och bibliotek ska sprudla av poesi. Runtom i världen pågår en rad aktiviteter för att uppmärksamma och fira dagen. En dag då vi hyllar yttrandefriheten och värnar om det demokratiska samtalet. Sustainable Poetry har planerat en rad aktiviteter som ni får ta del av löpande under dagen, exempelvis bokrelease, POP UP POETRY, Global Online Event, poesivandring i de centrala delarna av Trelleborg och poesiträd i stadsparken i Trelleborg. Håll utkik här, men också i projektets Facebook-grupp och Instagram-sida. Först ut är bokreleasen som blir digital med tanke på rådande situation. Tanken var att boken skulle släppas igår i samband med Trelleborgs andra poesifestival som nu är framflyttad.

I dag släpps således den första, men inte sista, Sustainable Poetry- antologin Poesi för en hållbar framtid – av barn och unga i Trelleborg. Det är en e-bok för alla som kostnadsfritt kan laddas ner här med start kl 09.00. E-boken innehåller ett urval av dikter som har skapats av barn och unga i Trelleborg under läsåren 2017-2018 och 2018-2019. Dikterna som skapats under året 2019-2020 kommer ligga till grund för poesiantologin 2021. I e-boken finns 17 dikter skapade av barn och unga från förskola till gymnasium som kopplas till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och Agenda 2030. Det är deras tankar om hur de ser på samtiden och framtiden och vad vi kan göra för att skapa en bättre värld för både människan och planeten.

Boken har ett läsfrämjande och kunskapshöjande syfte; dels att inspirera till läsglädje, öka kännedomen om de globala målen samt möjligheten att vidga sina perspektiv med andras tankar och hämta inspiration för att själv skapa poesi för en hållbar framtid. I dag under Världspoesidagen läser, samtalar, skapar och delar vi poesi. Poesin är livsviktig! Det kan vi läsa in i författaren och poeten Mats Söderlunds följande ord; Våga använda den. Våga provocera med den. Våga illustrera med den. Våga låta den tala i ditt ställe! #sustainablepoetry

Boken har finansierats via vinstpengar som projektet tilldelats i samband med följande utmärkelser; Skolverkets och EU-kommissionens kvalitetsutmärkelse The European Language Label och MTM:s utmärkelse Läsguldet.

Här kan du ladda ner boken: Poesi för en hållbar framtid – av barn och unga i Trelleborg

Tack till alla barn och unga som är medskapare till en hållbar framtid och till alla samskapare som gjort e-boken möjlig. Ni är många och viktiga. VARMT TACK!