Min vän Jorden!

Så fantastiskt kul vi har det!  23 glada elever läser, skriver dikter och målar i boken “Min vän Jorden”.

Gitte och barnen i årskurs 2 på Klagstorps skola

Genom ett kreativt samarbete mellan Söderslättsgymnasiet och Klagstorps skola har elever i årskurs 2 fått prova på ett lustfyllt sätt att lära sig mer om hållbar utveckling och att ge röst kring en hållbar framtid. Sustainable Poetry som samarbetar med UF-företaget Brighter Tomorrow på Söderslättsgymnasiet köpte in målarböcker till barnen i årskurs 2. I målarboken Min vän Jorden – en målarbok för verklig förändring får barnen följa med papegojan Jojo på ett lärorikt äventyr för att nå en bättre framtid. Som belöning får barnen ett fint diplom av papegojan Jojo; se bild.

Dikterna som barnen skapat med utgångspunkt i målarbokens innehåll ger en bild av vad barnen tycker att vi ska göra för att få en hållbar framtid. De är skapade för att ingå i poesifestivalens kommande utställning Poesi för en hållbar framtid.

Så här skriver Alma, 8 år: (utdrag ur dikten)

jag älskar att träden knoppas.

jag älskar att blommorna knoppas.

jag älskar att springa barfota.

jag älskar att buskarna får bär. 

men jag gillar inte att det ska vara skräp i naturen.

Tilda och Linnea, 8 år skriver att vi kan vara snälla mot naturen;

vi gillar inte att det är skräp i havet

eller på stranden 

man ska slänga skräp i soptunnor

och va snäll mot naturen 

Charlie, 8 år fortsätter på samma spår och förmedlar vikten av att vi tar hand om havet och marina resurser och värnar om den biologiska mångfalden.

Jag tycker inte om att folk slänger skräp i naturen 

Folk måste slänga skräp i soptunnor

Folk ska inte slänga skräp i havet

Djuren kan bli sjuka eller dö

Naturen blir ful och ledsen

Tänk på att göra rätt – skräpa inte ner

Om folk skräpar ner i havet dör fiskarna

[…] Ni har gjort en jätteinspirerande målarbok som på ett lustfyllt sätt lär eleverna om hållbar utveckling. Tillsammans med er skapar vi  ”Jordhjälpare”. Eleverna räknade snabbt ut att de tar studenten när de Globala målen 2030 ska vara klara. Tänk – kanske har de fått inspiration till nya utmaningar avseende hållbar utveckling tack vare er! Kanske finns det blivande UF-företagare i vår klass! Ni ska vara stolta över ”Min vän Jorden”! Tillsammans med er är vi Jordhjälpare!

GITTE OCH BARNEN I ÅRSKURS 2 PÅ KLAGSTORPS SKOLA

Klicka på länken för att komma i kontakt med UF-företaget Brighter Tomorrow