Alfred Nobel drömde om fred på jorden. I dag hissar vi vår flagga och uppmärksammar Nobeldagen. Det är årsdagen av Alfred Nobels död, den 10 december. Dagen förknippas med utdelning av nobelpriset; till de som ”under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta.” 

Sustainable Poetry vill också uppmärksamma poeten Alfred Nobel som skrev poesi i hemlighet. ”I sökandet efter livets högre mening vände sig Alfred till poesin”, skriver den Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg i berättelsen om Alfred Nobel. (Boken rekommenderas varmt som julläsning; en häpnadsväckande berättelse på 684 sidor.) 

”Du (poesin) är den inre stjärna 

Som lyser upp vår inre värld.

Dig har vi att tacka för livets skönaste glädje […]

Det är du som gör allting fagert här på jorden.

Själva dagen får sin klarhet

Genom ditt prisma.”Alfred Nobel