I Kim Walls fotspår – Vi förändrar världen med våra berättelser

Vi förändrar världen med våra berättelser

Den 12 februari besökte Ingrid Wall elever på Söderslättsgymnasiet för att berätta om Kim Wall – en talangfull journalist som ville göra världen lite bättre. Det blev en fängslande stund som berörde oss alla.

Här är några tankar hämtade ur elevernas digitala reflektionsloggar:

“Så fantastiskt och klok Kim var. Hur denna kvinna ville förändra världen. Jag imponeras så mycket av hur Ingrid vill låta hennes namn leva vidare. Att inte minnas henne som ett offer utan som den hon var. Fantastiskt rörande presentation.”

“Jag tyckte det var intressant och jag tar med mig att trots utmaningar så ska man skriva ändå och få det sagt som man vill. Jag blev rörd av det som hänt Kim och fint att det blev en utställning om henne.”

” En mycket intressant, nära och berörande föreläsning. Det var intressant att få höra och ta till sig av allt som Kim gjort, hon var större än jag trodde. Jag har länge vetat om tragedin med Kim Wall, men det var inte förrens nu det blev verkligt och det är nu jag förstår hur nära denna hemska händelse är oss. Självklart berörande att se hennes mamma vara så stolt.”

“Jag tyckte historien om Kim var intressant. Det som berörde mig var att hennes mamma och omgivningen kämpar för att hålla hennes namn vid liv. Även att det är fint med utställningar osv.”

“Jag berördes mycket av alla händelser som berättades, tyckte det var otroligt intressant. Kul att få veta vem just Kim var. Man inser hur viktigt det är att prata om det.”

Föreläsningen var intressant och lärorik. Viktigt med mod och ambition i det man gör, speciellt med ett sådant brett och svårt yrke som journalist.”

“Helt fantastisk historia. Den sattes rakt in i hjärtat på mig. Jag kommer att vara en del av detta. Modigt av dig att berätta Ingrid. Det var en helt annan bild att få höra det från dig än att läsa om det. Helt fantastiskt!!!”

“Jag blev berörd av alla historier som till exempel i Nordkorea, om hennes utbildning och hur hon levt sitt liv. “

Ordet som verktyg i kampen för att skapa en bättre värld

Vi vill att hennes journalistiska arv ska berika och inspirera unga reportrar för ett hållbart samhälle. Elevernas uppdrag har varit att prova på att vara journalister – ge sig ut i närsamhället för att utforska viktiga hållbarhetsfrågor och presentera nya lösningar. Dessa kommer att presenteras under en speciell dag längre fram i vår. 

Kim älskade ord – Poesi för en hållbar framtid

Utifrån Ingrid Walls berättelse och boken Kim Wall – när orden tar slut fick eleverna också möjlighet att klä sina känslor i ord och skapa poesi till minnet av Kim och hennes fantastiska arbete för att förändra världen.

Dikterna ingår i utställningen Poesi för en hållbar framtid – Vi förändrar världen med våra berättelser som finns på stadsbiblioteket i Trelleborg i samband med World Poetry Day och Trelleborgs Poesifestival den 21 mars 2019. Kim gav röst till de som hade något viktigt att säga, så vill vi fortsätta i hennes fotspår. 

Redan nu kan ni ta del dikter skapade av Sanna och Linus på Söderslättsgymnasiet. Fler finns att läsa under poesifestivalen på stadsbiblioteket. Missa inte hyllningsdikterna från scenen kl. 11.15.


Lämna ett svar