
På den flyttningsbara whiteboarden växer det poetiska hållbarhetsäventyret fram över tid.
En viktig del av skolans demokratiska uppdrag är att undervisa om de kontroversiella frågorna. Läsårets poetiska hållbarhetsäventyr har startat på Söderslättsgymnasiet – som bland annat mynnar ut i poesifestivalen 2025 i Trelleborg (I samband med firandet av Världspoesidagen.)
Eleverna utforskar berättelsen om Audre Lorde
Läsårets tema är mod att förändra med fokus på mångfald och medkänsla. Vi startar upp arbetet med årets poesiutmaning genom att samtala om mod och förändring. (Senare bygger vi på med orden mångfald och medkänsla.) Jag tog hjälp av ChatGPT för att få tips på frågor att utgå ifrån i samtalet med eleverna, exempelvis: Vad betyder mod för dig? Är mod alltid att vara stark eller kan det också handla om att våga visa sårbarhet? Är det viktigt att vara modig för att kunna göra skillnad i världen? Känner ni till några modiga personer? Vilka?
Inom ramen för litteraturhistoria i svenska 2 utforskar eleverna Audre Lordes liv, författarskap och poesi. De lyssnar på podcasten ”Audre Lorde – poet som omformade feminismen” för att bygga kunskaper. De skriver anteckningar och ringar in 3 take aways som de särskilt vill minnas och återberätta. När eleverna lyssnat färdigt är nästa steg att fundera på hur berättelsen om Audre Lordes liv, författarskap och poesi hänger ihop med läsårets tema.
Nästa sekvens handlar om att dela kunskaper med varandra – eleverna berättar om sina 3 take aways från podcasten. Det är nyttig repetion och hjälper till att hålla den röda tråden i undervisningen. Elever som missat föregående sekvens får genom samtalen en förförståelse och kan därefter lyssna på podcasten och skriva anteckningar på egen hand.
Vi pratar därefter om vad poesi är och utgår från lärobokens beskrivningar av poesi (Vi arbetar med läroboken ”Svenska Impulser 2” och poesidelen ur ”Svenska Impulser 3” av Markstedt och Bogren). Även i detta sammanhang fångas elevernas tankar och erfarenheter in; När du tänker på poesi, vad är det första du kommer att tänka på? Är det någon särskild känsla, stil eller upplevelse? Vad har de dikter som du läst tidigare handlat om eller skildrat? Vi utforskar också litteraturvetaren Staffan Bergstens beskrivning av poesi som avslutas med följande mening; ”Genom sin förmåga att komprimera både tid och rum kan det poetiska nuet också innesluta en hel värld.” Eleverna funderar och samtalar med varandra; vad kan det betyda?
Att undervisa i poesi är fantastiskt, men också en stor utmaning eftersom poesi är något främmande för nästan alla elever. Genom elevernas svar blir det återigen bekräftat att de har väldigt liten (om någon alls) erfarenhet av att läsa och skriva dikter. Genom projektet Sustainable Poetry och poesiutmaningen kan vi ändra på det och bjuda in eleverna till ett poetiskt hållbarhetsäventyr där de kan upptäcka poesin och genom poesin få göra sina röster hörda för en hållbar framtid.
Eleverna närmar sig dikten med öppenhet och nyfikenhet
I läroboken ”Svenska impulser 3” av Markstedt och Bogren läser vi på sidan 214 att det är viktigt att möta poesi med nyfikenhet och öppenhet. Vidare får eleverna rådet att ha tålamod om det uppstår ett visst motstånd i mötet med dikten; ”Ge dikten några genomläsningar så brukar motståndet ge med sig” förmedlas det i boken. Vidare tonar poeten Anna Hallberg ner vikten av att läsa dikter för att förstå. Dikter är ”inga rebusar som måste lösas. Diktläsning handlar snarare om att läsa engagerat och reflektera över de tankar, känslor och associationer som dikten väcker.” Dock är det viktigt att intrycken de får förankras i dikten. Vi lyssnade gemensamt på Audre Lorde när hon läser dikten ”En litania för överlevnad” (A Litany for Survival), därefter läste jag (läraren) den högt för eleverna på svenska (ur boken ”Den svarta enhörningen”). Vi avslutade med att eleverna flödesskrev kring det första mötet med dikten. De fick även fundera kring följande citat; ”Din tystnad kommer inte att skydda dig.” Genom att eleverna tolkar det med grund i kunskaperna de tillägnat sig genom att lyssna på podcasten och med utgångspunkt i dikten blir det ett innehållsrikt, intressant och lärorikt samtal för alla. Nästa sekvens ska vi arbeta med diktanalys. Fortsättning följer…