Poesiyra i Trelleborg!

Det är Världspoesidagen och då lyfter vi hur poesi uttrycker det mänskliga och gemensamma, men också vikten av att värna kulturell mångfald och yttrandefrihet. Dagen instiftades 1999 av Unesco för att uppmärksamma hur viktig poesin kan vara i värnandet av språklig och kulturell mångfald (Världspoesidagen 21 mars – för yttrandefrihet och kulturell mångfald – Unesco).

Takpoesi

Vilken fantastisk Världspoesidag! Dagen invigdes med Takpoesi från Trelleborgs museum i strålande vårsol. Moderator Annika Eriksdotter inledde dagen med ett tal, därefter läste barn i årskurs 5 från Kunskapskolan dikter som de skapat under läsåret.

Scenprogram

Scenprogrammet började med sång. Freja och Linus från Kulturskolan spelade gitarr och sjöng låten “When The Children Cry”, därefter inspirerade författaren och skrivpedagogen Tove Berggren på scen, följt av barn i förskolan och grundskolan som läste sina sina dikter.

Poeten Emil Jensen, författarna Ingrid Remvall Kimberley Kitti, och WWF Sweden Youth inspirerade också på scenen. Barn och unga knöt vänskapsband, läste och skapade poesi på alla möjliga sätt, fick testa på hållbara smaker tillsammans med lokala näringsidkare och så åt vi poesikaka.

Gymnasielever visade upp sina hållbara företag, höll i workshops för barnen och mycket mer… På eftermiddagen fick lärare och pedagoger via Den globala skolan lyssna till klimatpsykologen Frida Hylander, vilket var väldigt intressant. Annika Eriksdotter modererade scenprogrammet och Illustratören Nikki Schmidt fångade poesiäventyret genom Live Scribing på scenen. Håll utkik i sociala medier för just nu och fram till och med den 31 mars så sker POP UP POETRY!

Kreativa Workshops

Det pågick också digitala workshops med våra inspiratörer på olika skolor. Workshopen var förinspelad och tillgänglig för medskapare i projektet som inte hade möjligheten att vara med och uppmärksamma Världspoesidagen i Trelleborg.

Tack till alla som gjort det här möjligt. Ni är underbara! Tillsammans lyfter vi barns och ungas röster och stärker deras medskapande i demokratin och i samhällsutvecklingen på hållbar väg! Varma hälsningar till er alla!

Inlägget är uppdaterat den 24 mars 2022.