En bro av hållbar poesi i Mullsjö

I arbetet med hållbar poesi är barnen aktiva medskapare i demokratiska lärprocesser som når långt utanför klassrummets väggar. Mullsjö skola, F-klass till årskurs 3 firar Världspoesidagen på måndag med en poesipromenad runtom i samhället. Elever har läst, tänkt och skrivit dikter kopplade till demokrati, fred och de 17 globala globala målen. Dikterna kommer att sitta uppe under hela veckan. På måndag kommer även dikter att knytas upp från olika klasser på vår bro mitt i Mullsjö. En bro av hållbar poesi, säger Anki Källman, lärare Åk 3 i ABC-huset, i Mullsjö F-3.

Barnen skapar poesiyra i Mullsjö kommun

Poesin bygger broar mellan oss i Mullsjö! Ljuset på elevernas tankar bygger gemenskap. Vi ser kraften och glädjen hos eleverna när de skriver. Processen från läsandet, samtalen, omvärlden och skrivandet av den egna dikten är en fantastisk resa! berättar Anneli Wahlsten, lärare Åk 3 i ABC-huset, i Mullsjö F-3.

Allt hänger ju ihop! Jag kan inte välja vilket globalt mål som är viktigast. Alla mål behövs! – elevcitat

De globala målen har följt med oss sedan i åk 1. Nu går eleverna i åk 3 och vi upptäcker tillsammans mer och mer hur allt hänger ihop. Olika nyheter har över åren skapat fokus och samtal om specifika mål. Men, allt hänger verkligen ihop. Så klokt av eleverna, säger Anki Källman.

Poesipromenad i det lokala samhället

Genom ett kollegialt samskapande har lärarna i F-klass till årskurs 3 tillsammans med lokala näringsidkare och andra samhällsaktörer i Mullsjö skapat förutsättningar för barnen att göra sina röster hörda såväl i som utanför skolan. Det sker bland annat genom poesiutställning i butiker, på kommunbiblioteket, i simhallen, på de lokala bagerierna och på fler platser i Mullsjö. Medborgare och besökare inbjuds till poesipromenad där de får ta del av barnens tankar för en hållbar framtid.

Jag tror på en värld full av vänskap!POP UP POETRY

Ett uppskattat inslag under Världspoesidagen är POP UP POETRY, vilket innebär att hållbar poesi dyker upp lite varstans i världen. Under poesidagen kan vi ta del av diktuppläsningar på flera olika språk via digitala kanaler. Eventet flätar ihop medskapare i en stor härlig gemenskap för demokratin, för freden och för en hållbar framtid. Smygpremiären för årets POP UP POETRY står Ester Ström, årskurs 3 för. Ester tror på en värld full av vänskap. Det är hoppfullt och livsviktigt!

Att få sin röst hörd, att veta att någon läser och tänker om mina ord ger sådan glädje och hopp! Ljuset vinner över mörkret! – Anki Källman, lärare