Poesifestivalen 2021 – Programmet

Poesifestivalen den 19 mars består av olika programpunkter. Nedan hittar ni korta beskrivningar av olika “happenings” som delas digitalt här på webbsidan mellan kl. 09.00 – 16.00. Hitta din favoritpunkt eller häng med på hela poesiäventyret! Varmt välkomna!

09.00 – Att få drömma – utan att dömas – Invigning av poesifestivalen 2021

Drömmar tar oss bortom de lösningar som existerar idag, vilket vi behöver för att samskapa en hållbar framtid. Möt Staffan Taylor, moderator, föreläsare och professionell drömmare, som inspirerar oss att våga följa våra drömmar och samtidigt göra något bra för världen. Det blir fokus på pepp, att våga säga ja och att få drömma utan att dömas. Under invigningen får vi också ta del av hur barn och unga i olika kommuner skapat poesi för en hållbar framtid.

10.00 – Drömmar för en hållbar framtid – var med och skapa poesi! 

Vi uppmärksammar Världspoesidagen genom att läsa, skapa och dela poesi. Få inspiration, tips och upptäck vad en dikt kan vara och vad olika dikter har att säga dig. Anta dagens första poesiutmaning som har siktet inställt på barns och ungas drömmar för en hållbar framtid.

12.00 – Poetisk lunchföreställning med Emil Jensen, poet och artist (för medskapare i projektet – föranmälan krävs; klicka på länken)

Möt den prisade och uppskattade artisten och poeten Emil Jensen som inspirerar till poesiskapande genom poesi, komik och musik kring ämnen som hållbarhet, medmänsklighet och yttrandetrygghet. Föreställningen Live-tolkas visuellt av Live-Scribers från Big Brain Agency. Håll utkik efter dagens andra poesiutmaning som förmedlas av Emil Jensen. 

 13.00 Tankar om demokratins framtid – var med och skapa än mer poesi!

Poesiskapandet fortsätter. Vi uppmärksammar Världspoesidagen genom att läsa, skapa och dela poesi. Få inspiration, tips och upptäck vad en dikt kan vara och vad olika dikter kan säga dig. Anta dagens andra poesiutmaning som har siktet inställt på barn och ungas tankar om demokratins framtid.

14.00 Afternoon Tea med poesi och gäster

Staffan Taylor bjuder in till Afternoon Tea och samtalar med medskapare i Sustainable Poetry; lärare, skolbibliotekarier, medskapare från kulturverksamheten och föreningslivet. Lyssna till elever som läser dikter och berättar varför de gillar att skapa poesi för en hållbar framtid. 

15.00 POP UP POETRY & presentation av vinnarna i årets poesitävling

Medskapare, bland annat juryn i poesitävlingen, presenterar vinnarna i tävlingen och de 17 bidrag som kommer att ingå i årets poesiantologi “Drömmar för en hållbar framtid – av 17 barn och unga”. Alla som medverkat i poesitävlingen får ett fint diplom.

16.00 After Work PoesiPoesi på språng

Poesin finns överallt. Höjer man blicken lite så finns det mycket att bli inspirerad av. Följ med på After Work Poesi – utmaningen Poesi på språng som garanterat får oss i rörelse. Det är poesifestivalens tredje och sista poesiutmaning. Hoppas ni följer med på äventyret!

Förutom programpunkterna går det att ta del av inspirerande exempel och information på projektsidan, i Facebook-gruppen och på Instagram.  Dessutom pågår Poesivandring i Trelleborg och i samband med poesifestivalen finns det även möjlighet att ta del av utställningen digitalt.