Lucka 15 – Elever skapar en poesi-podcast

Alla hjärtans dag – poesivandring på skolan

Det är tidig morgon på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg den 14 februari 2020. Alla hjärtans dag inleds med poesivandring i skolan. Lärarna har förberett en överraskning med dikter av kända och okända poeter i olika utrymmen i skolan. Tanken är att sprida kärlekens språk och uppmuntra eleverna att läsa, skapa och dela kärlekspoesi.

https://youtu.be/5wedNS5suvc

Författarbesök och besök av grundskolans elever

Dagen till ära fick eleverna träffa Kimberley Ahlström, konstnär och poet, som släppt sin debutbok “121 tidlösa dikter”. Kimberleys livserfarenheter fängslade eleverna samtidigt som de fick en hel del bra tips för att våga skriva och dela med sig. Elever från två grundskolor hade också bjudits in till dagens firande av alla hjärtans dag för att samskapa med eleverna på gymnasiet, vilket var väldigt lärorikt och uppskattat. De lyssnade uppmärksamt på Kimberleys livshistoria och vägen till att skriva sin egen diktbok och kommande roman. Därefter var det dags för eleverna att väcka sin egen poesiådra. Poesimetoder som exempelvis Black Out Poetry, Cut Up Poetry och fri dikt fångade deras nyfikenhet och fick fart på den kreativa processen.

Poesiyra på stan – kärleksträd på Rådhusplatsen

När dikterna var skapade och laminerade promenerade eleverna och lärarna till Rådhusplatsen i centrum där kommunen placerat ut två kärleksträd. Eleverna var stolta och glada när de hängde upp sina dikter i träden. Deras röster för en mer kärleksfull värld fladdrade i vinden medan medborgarna och besökarna nyfiket stannade till. En elev hade skrivit;

kärlek är som himlen

moln är små problem

bakom molnen skiner alltid solen

Författarbesök, läsning och poesiskapande inspirerade till podcast

Firandet av alla hjärtans dag lämnade spår långt efter. Eleverna blev nyfikna på att läsa poesi och många valde just boken “121 tidlösa dikter” när det var dags att läsa en valfri poesibok inför – under- efter läslovet (höstlovet).

Jag glömmer det dåliga vädret där ute för jag har fastnat, i boken med så många känslor. Jag har läst denna bok under höstlovet och varje gång jag öppnar boken så blir jag som fast.

Eleverna läste poesi, samlade sina favoritdikter i en digital loggbok och reflekterade över läsningen. Vidare skrev de talmanus och spelade in sina muntliga presentationer som en podcast. I presentationerna läste de tre av sina favoritdikter ur boken de hade läst, tränade på att göra miljöbeskrivningar, berättade om sina läsupplevelser och lämnade en uppmaning till sina lyssnare. Vi hade ägnat en stor del av höstens arbete kring just retorik för att stärka deras kommunikativa förmåga för många olika syften och sammanhang. Vi hade också lyssnat på sommarpratare och om konsten att berätta utifrån ett manus.

När man läser poesi så läser man fritt. Jag kan läsa var jag vill i boken, jag kan hoppa fram och tillbaka. Jag kan strunta i en dikt och läsa en annan 10 gånger. Du får välja själv. Inget är rätt eller fel.

Uppdaterad 16/12.