Idag mötte gymnasieeleverna på Söderslättsgymnasiet Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare, i en upplyftande och inspirerande föreläsning “Att få drömma, utan att dömas” om att uppfylla sina drömmar och samtidigt göra gott för vår gemensamma framtid. “Viljan att lyckas behöver vara större än rädslan att misslyckas.”

Presentationen blev väldigt uppskattad och inspirerade eleverna att skapa poesi. Inför besöket hade de tagit emot en personlig videohälsning från Staffan med en utmaning att dela framtidsdrömmar. Dessa samlade vi i en Padlet; se bild så att alla kunde bidra och ta del av varandras tankar. De hade också inför föreläsningen och workshopen lyssnat på Staffan då han besökte Malou efter 10 för att berätta hur han bytte liv med en amerikan under 72h samt tittat på klippet där man får ta del av äventyret “2 Strangers Swap Lives Across the World for 72hrs!!”

I skolans mediatek hade vi förberett tre olika workshops med plats för kreativa poesiutmaningar som elever från introduktionsprogrammen, barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgscollege och teknikcollege var medskapare i efter inspirationsföreläsningen. De fick testa på Black Out Poetry, Cut Up Poetry och digital poesi utifrån en mentimeterövning där alla fick ge röst kring drömmar om en hållbar framtid. Vi använde oss av olika texttyper som inspiration, exempelvis utdrag ur romaner, noveller, dikter, låttexter, faktatexter etc.

Black Out Poetry – Eleverna “skriver utan att skriva”
Eleverna väljer ord ur låtar som berör tema drömmar, hållbarhet och framtid och re-designar – skapar nytt av gammalt
Sten inspirerar eleverna att skapa fri dikt utifrån ett kollektivt ordmoln
Eleverna samarbetar och är kreativa – Poesins många uttryckssätt framträder
Simply Draw it Big fångar lärandet och illustrerar det till elever och lärare

Om du vågar drömma

vågar du flyga

högt som en örn

över hav och land

våga chansa

våga ta steget

våga höras

Lev livet, ditt liv

det blir bättre

om du vågar

Vi ska bli örnar

både du och jag

och flyga tillsammans.

Dikt av elev på barn- och fritidsprogrammet. Vi avslutade den inspirerande dagen med poesimaraton tillsammans. Vuxna förebilder läste upp dikterna eleverna skapat under workshopen.

En fantastisk dag på jobbet tillsammans med fantastiska medskapare!

Den 15/9 bjuds alla in till en digital kick off där är det möjligt att bland annat få inblick i delar av inspirationsföreläsningen, den kreativa workshopen och poesimaraton. Boka in den 15/9 kl 10.00! Via vårt inspelade webbinarium kan du hitta inspiration för att komma igång med poesi och de globala målen i undervisningen tillsammans med dina elever. Häng med på poesiäventyret! #sustainablepoetry

Inlägget är uppdaterat 2020-09-11