Illustratör Nikki Schmidt
Projektet Sustainable Poetry ger möjlighet att väva samman kommunens hållbarhetsarbete med Agenda 2030, barnkonventionens mål om barns delaktighet och rättigheter och förskolans och skolans uppdrag att säkerställa att alla barn och unga får en utbildning som genomsyras av lärande för hållbar utveckling.
Genom att engagera barn och unga i den årliga poesiutmaningen och koppla den till kommunens hållbarhetsarbete främjas och stärks deras medskapande i den lokala demokratin och samhällsutvecklingen på hållbar väg. Kommunen kan således genom ett medskapande i projektet stärka lärande för hållbar utveckling i förskola och skola och skapa hållbara mötesplatser (såväl i som utanför förskolan och skolan) med kulturella upplevelser och meningsfulla aktiviteter för barn och unga där deras röster blir hörda, där deras idéer för en hållbar framtid blir synliga, och där en kultur av samskapande för hållbarhet växer fram och genomsyrar hela kommunen.
Inspiration och lära av varandra
Projektet skapar också möjligheter för kommuner att lära och inspireras av varandra, samt möjligheter att samskapa över kommungränserna. Varför uppfinna hjulet gång på gång när det är möjligt att skala goda exempel och anpassa dessa utifrån lokala förutsättningar och behov? Barn och unga (oavsett vilken kommun de växer upp i) har rätt att vara med och påverka både sin egen vardag och kommunens utveckling på ett meningsfullt sätt. Att involvera dem genom enkäter och intervjuer är en bra start, men det är ännu viktigare att ge dem möjlighet att delta aktivt i utvecklingsprocessen. Den möjligheten kan ni skapa genom Sustainable Poetry! Varmt välkommen att kontakta oss för att få fart på det poetiska hållbarhetsäventyret i er kommun.