DEMOKRATIN 100 ÅR! – Hur vill du påverka demokratins utveckling och framtid?

Demokratin 100 år! – Fira genom att skapa poesi

Hur ser ditt drömsamhälle ut? Hur vill du påverka och utveckla demokratin?Hur föreställer du dig en framtid som är bra för både människan och planeten? I samband med demokratins 100-års jubileum bjuder Sustainable Poetry in er, barn och unga i förskolan, grundskolan och gymnasiet samt unga vuxna upp till 25 år, till en poesiutmaning och samskapandet av e-poesiantologin Tankar om demokratins framtid – av barn och unga.

VAD? Utmaningen handlar om att göra din röst hörd för demokratins utveckling och framtid genom att skapa en dikt på valfritt sätt. Använd din fantasi och kreativitet – dikter kan skapas på många olika sätt. Det finns inget rätt och fel. I dikten ska du utgå från ett/flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Dikten ska vara skriven på svenska och gärna på fler språk. Tillsammans lyfter vi fram den språkliga mångfalden som berikar vår värld. Skapa dikten individuellt eller tillsammans med någon annan.

HUR? Lämna ditt bidrag via följande länk: Tankar om demokratins framtid

NÄR? Vi vill ha ditt bidrag senast den 1 mars 2022. Endast ett bidrag per tävlande.

En jury utser ett antal dikter som ska ingå i poesiantologin Tankar om demokratins framtid – av barn och unga. Juryn kommer även att utse tre vinnande bidrag som får en fina överraskningar. Vinnarna presenteras efter poesifestivalen och kontaktas via mail.

HÄMTA INSPIRATION:

Lyssna till poeten och artisten Emil Jensen som presenterar läsårets poesiutmaning och ger några tips för att komma igång med diktandet.

Här finns också tips och idéer: Tips och idéer för att skapa poesi. Läs och inspireras även av olika dikter som skapats av barn och unga i samband med tidigare poesitävlingar: Poesi för en hållbar framtid – Poesiantologi 2020, Drömmar för en hållbar framtid – Poesiantologi 2021