Festivalprogram 2022

Tema: Tankar om demokratins framtid av barn och unga

Poesifestivalen på Trelleborgs bibliotek den 21 mars startar kl. 10.00 och avslutas kl. 19.00. Det finns även kringaktiviteter att ta del av på Trelleborgs museum, en poetisk fönsterutställning på Valengallerian och poesivandringar i Trelleborgs centrum: 17 mål – 17 dikter – i 17 skyltfönster. Dessutom innehåller programmet några digitala aktiviteter som måste förbokas av pedagoger och lärare. Programmet uppdateras löpande och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Förutom scenprogrammet på biblioteket i Trelleborg finns poesiutställningar, hållbarhetsutmaningar, tävlingsinslag och poesiboktips. Det finns också möjlighet att #BliMålmedveten – lära sig mer om FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och om Barnkonventionen. Dessutom uppmärksammas demokratin 100 år i Sverige med en utställning och en demokratiutmaning.

Arrangemanget i Trelleborg genomförs med stöd av Kultur- och fritidsförvaltningen (Trelleborgs bibliotek, Trelleborgs museer, Kulturskolan och avdelningen för allmänkultur), Bildningsförvaltningen (Söderslättsgymnasiet i samarbete med grundskolor och förskolor), WWF, Krets, Citysamverkan, Valengallerian, Den globala skolan samt omgivande samhällsaktörer.

Det digitala arrangemanget genomförs med stöd av samverkan mellan pedagoger, lärare, bibliotekarier och omgivande samhällsaktörer.

Moderator är Annika Eriksdotter, Enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Takpoesi – Invigning av poesifestivalen

Tid: 10.00 – 10.15, Plats: Trelleborgs museum

Alla samlas på Stortorget i Trelleborg och tar del av invigningen som sker på museets tak.

Skriv med Spökdiktare och slottspoeter

Tid: 10.30 – 10.45, Plats: Scenen, Trelleborgs bibliotek, därefter drop in – workshop 60 minuter, Målgrupp: Förskolan (5 åringar) och Årskurs 1-6.

Bild: Natur & Kultur

”Varför är du författare? Har du inget annat att göra, eller?”, frågade en elev en gång. ”Jag vill inte göra nåt annat”, svarade Tove. Träffa författaren Tove Berggren som berättar om varför och om vilka som egentligen inspirerade henne att skriva boken ”Spökdiktare och slottspoeter”. Delta även i Toves kreativa workshop där du bland annat får dra en skrivövning ur en stormhatt!

Digital workshop

Tid: Valfri tid under dagen med start kl 10.00, Plats: Online, Målgrupp: Förskolan (5-6 åringar) och årskurs 1-6.

Det går även delta i poesifestivalen digitalt och boka en 15 min digital workshop (förinspelad) med Tove Berggren. Samla barnen, lyssna till Tove som inspirerar och skapa därefter poesi för en hållbar framtid på er förskola eller skola. Anmäl deltagande senast 17 mars. Länk till anmälan

Överraskning på scenen

Tid: 10.45 – 11.00, Plats: Scenen, Trelleborgs bibliotek

Bli en förändringshjälte!

Tid: 11.00 – 11.15, Plats: Scenen, Trelleborgs bibliotek, därefter drop in – workshop 60 minuter, Målgrupp: Årskurs 7-9 och gymnasiet

Bild: Privat

Varför behöver vuxna lyssna på vad barn och unga har att säga om vår världs framtid? Vad innebär egentligen de Globala målen och vad kan man tänka på om man ska skriva hållbar poesi? Kom och träffa författaren Ingrid Remvall som arbetar i skolor med att ge elever verktyg och tips inom kreativt skrivande och hur de kan komma på bra idéer för att göra världen bättre. Häng sedan med på poesi-verkstad där du kan höja din röst på 10 minuter!

Digital workshop

Tid: Valfri tid under dagen med start kl. 10.00, Plats: Online, Målgrupp: Årskurs 7-9 och gymnasiet

Det går även delta i poesifestivalen digitalt genom att boka en 15 min digital workshop (förinspelad) med Ingrid Remvall. Samla eleverna, lyssna till Ingrid som inspirerar och skapa därefter poesi för en hållbar framtid på er skola. Anmäl deltagande senast 17 mars. Länk till anmälan.

Världen är stor, men du är större – WWF Sweden Youth

Tid: 11.20 – 11.40, Plats: Scenen, därefter drop in workshop fram till 13.30, Trelleborgs bibliotek, Målgrupp: årskurs 8-9 och gymnasiet

Bild: Bernhardina Hörnstein

Vad fick du luft ifrån? Träden. Planeten är en av våra största inspirationskällor till poesi, kultur och konst. Tar vi hand om naturen och miljön så bär vi också vidare en kulturell mångfald till framtida generationer. Med ordets makt har du möjlighet att göra skillnad och skapa den förändring som behövs. Du är en viktig röst även för den som inte kan tala själv. Vad i naturen blir du inspirerad av? Gör skillnad tillsammans med oss i en workshop på Poesifestivalen 2022.

Digital workshop

Tid: Valfri tid under dagen med start kl. 10.00, Plats: Online, Målgrupp: Årskurs 8-9 och gymnasiet

Det går även att delta i poesifestivalen digitalt genom att boka en 20 min digital workshop (förinspelad) med WSY. Samla eleverna, lyssna till WSY som inspirerar och skapa därefter poesi för en hållbar framtid på er skola. Anmäl deltagande senast 17 mars. Länk till anmälan.

Kör, bara kör – Möt skåningen som tidigt fann kärleken i Lappland

Tid: 11.50 – 12.20, Plats: Digitalt på scenen, Trelleborgs bibliotek, Målgrupp: Åk 9 och gymnasiet

Kimberley Ahlström Kitti, Trelleborgaren som flyttade till Kiruna berättar (i en digital presentation) hur hon finner inspiration på platsen där hon nu lever och bor. Inspireras av hennes berättelse om känslan av att leva nära naturen och på en plats som nu måste flytta då gruvnäringen påverkat stan och sprickorna tvingar människor att lämna stadskärnan för att flytta in i ett nytt Kiruna. Följ med på en resa i nutid och känn hennes känslor genom dikterna.

Digital workshop

Tid: Valfri tid under dagen med start kl. 10.00, Plats: Online, Målgrupp: Årskurs 9 och gymnasiet

Det går även att boka en 20 min digital workshop (förinspelad) med Kimberley Ahlström Kitti. Samla eleverna, lyssna till Kimberley som inspirerar och skapa därefter poesi för en hållbar framtid på er skola. Anmäl deltagande senast 17 mars. Länk till anmälan.

Mod, kraft och framtidshopp – Ordkonst med Emil Jensen

Tid: 12.30 – 13.15, Plats: Scenen, Trelleborgs bibliotek. Målgrupp: Åk 9 och gymnasiet

Fotograf: Joel Nilsson

Emil Jensen är en mångsidig konstnär och poet som under de senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela Sverige. Emils föreställning är en blandning av humor och allvar kring ämnen som mänskliga rättigheter, demokrati och hållbarhet. Hans låtskatt varvas med personliga berättelser och lyrik. I mellansnacket berör han hur ord kan förändra och hur människor genom samskapande kan påverka framtiden på hållbar väg. 

Samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Bildningsförvaltningen.

POP UP POETRY – I sagorummet kan vad som helst hända!

Tid: 10.15 – 13.30 Plats: Sagorummet, Trelleborgs bibliotek. Målgrupp: Förskolan, grundskolan och gymnasiet

Gör din röst hörd för en hållbar framtid genom att delta i festivalens poesimaraton. POP UP POETRY -konceptet innebär att det dyker upp poesi lite här och där som bidrar till att skapa poesiyra. Det handlar således om att läsa dikter (egna eller andras) högt för publik.

POP UP POETRY sker även i olika kommuner runt om i Sverige och internationellt. Håll utkik på sidans flöde och i sociala medier: Facebook och Instagram #sustainablepoetry

Poesi Workshops

Plats: Trelleborgs bibliotek. Målgrupp: Förskolan, grundskolan och gymnasiet

Väck din poetiska ådra! Kom och delta i fler kreativa workshops där du får uttrycka tankar, känslor och åsikter för en hållbar framtid.

  • Träffa en viking och skapa dina egna dikter med utgångspunkt i vikingatida Havamal! Dikterna i Havamal utgår ofta ifrån vikingarnas syn på vett och etikett. Skiljer det sig från idag och hur skulle din Havamaldikt se ut? Tid: 10.00 – 14.00, Plats: Trelleborgs bibliotek, Målgrupp: Förskolan, grundskolan och gymnasiet
  • Möt ungdomar i gymnasiet som visar barnen hur man kan skapa dikter med utgångspunkt i sagans värld och i barnkonventionen samt utforska huruvida en dikt kan bestå av endast ett ord och samtidigt knyta ett vänskapsband. Tid: 10.30 – 11.30, Plats: Trelleborgs bibliotek, Målgrupp: Förskolan (5-6 åringar) och årskurs 1-2.

Smaka på hållbarhet

Läskprovning, Tid: 13.00 – 13.45, Plats: Trelleborgs bibliotek

Prova ekologisk hantverksläsk från det lokala bryggeriet Sodalicious. De gör läsk för hand, utan färg- och konserveringsämnen, med ekologiska råvaror.

Prova Hedonistens handgjorda fudge, Tid: 13.00 – 13.45, Plats: Trelleborgs bibliotek

Hedonistens fudge är tillverkat i Skånes kanske minsta kola kokeri, som finns på Ripatorget i hjärtat av palmstaden Trelleborg. Hedonistens Fudge tillverkas utan tillsatser med bara goda råvaror som exempel svensk socker, svensk ekologisk smör och grädde, samt den goda chokladen från Malmö Chokladfabrik. Deras mål är att kunna erbjuda ett produkt, som smakar och väcker sinnet och samtidigt har mindre klimatpåverkan.

Fairtrade-hörnet, Tid: 10.00 – 13.45, Plats: Trelleborgs bibliotek

Kom till oss och lär dig mer om Fairtrade, genom att dra i lyckohjulet och svara på en fråga om Fairtrade. Du kan också delta i fototävlingen: ”Fairtrade-bananen och min favorit produkt” – vinn korg med Fairtrade-märkta produkter.”

Poesi och klimatpsykologi

Tid: 14.00 – 15.30, Plats: Online och på Söderslättsgymnasiets mediatek, Målgrupp: pedagoger, lärare, bibliotekarier

Vi firar världspoesidagen med poesifestival och onlineprogram med klimatpsykologiska förtecken! Det digitala seminariet riktar sig till pedagoger, lärare och bibliotekarier och berör hur vi i undervisningen kan förstå och arbeta med frågor om och oro för klimatförändringarna, med hjälp av klimatpsykologi och poesi.

Bland annat förklarar Frida Hylander från Klimatpsykologerna hur vi med hjälp av psykologisk kunskap bättre kan förstå människans handlande (och icke-handlande) i klimatkrisen. Hur kan vi hantera vår egen och andras klimatångest och möta barn och elever på ett sätt som inger hopp och handlingskraft? Läs mer om innehållet och anmäl dig här: Poesi och klimatpsykologi – Den globala skolan

Arrangör: UHR/Den globala skolan i samarbete med Sustainable Poetry och Söderslättsgymnasiet

Kylskåpspoesi i museets foajé

Tid: 13.00 – 15.00, Plats: Trelleborgs museum, Målgrupp: från 6 år

Tankar om demokratins framtid – Kom till Trelleborgs Museum och lek med ord via kylskåpspoesi – ett perfekt verktyg för att leka fram just poesi! Väl klara får ni även skriva ner era alster på en skrivmaskin.

Visning på museet med tema demokrati

Tid: 15.00, Trelleborgs museum, Målgrupp: Riktar sig till 65+, men alla är hjärtligt välkomna

Världspoesidagen har i år temat ”Demokrati”, och med anledning av detta bjuder vi på en rundtur i utställningen Stadslifv. Här dyker vi ner i Trelleborgs historia ur ett demokrati-perspektiv, men snuddar även vid den kreativa folkrörelsen som inte alltför sällan använde sig av just poesi för att föra fram sitt budskap.

Klicka på länken för mer information om Trelleborgs museum

Minnet som bedragits – Livesession & Workshop med Bella Leonette

Tid: 16.00 – 19.00, Plats: Trelleborgs museum, Målgrupp: 15-25 år

Träffa Bella Leonette, artist & låtskrivare och delta i en kreativ workshop som förenar poesi och låtskriveri – där minnen står i fokus. Bella kommer även spela live kl. 16.

Arrangör: Krets i samarbete med Trelleborgs museum och Sustainable Poetry. Läs mer om projektet Krets: Om Krets

Poesivandring för en hållbar framtid

Tid: 1-31 mars, Plats: Centrala Trelleborg – se vandringsaffisch

Vandra i Trelleborg, läs poesi och bli #målmedveten! Den 1 – 31 mars pågår hälsofrämjande poesivandringar i centrala Trelleborg. 17 globala mål, 17 dikter skapade av barn och unga i 17 skyltfönster. Tävla om övernattning och frukost på hotell i Trelleborg. Ladda ner vandringsaffischen och lämna in ditt svar i tävlingen: Poesivandringen 2022 – Tävling

Ungas röster för en hållbar framtid – Fönsterutställning i Valengallerian

Tid: 21 mars, Plats: Valengallerian

I fönsterutställningen i Valengallerian är det möjligt att ta del av barns och ungas tankar om hållbarhet och om framtidens Trelleborg. Det är även möjligt att #BliMålmedveten – att utforska de globala målen.

I Trelleborgs kommun kopplas Sustainable Poetry bland annat samman med Bildningsförvaltningens vision: Trelleborg, en skolkommun att räkna med – mellan slätten och havet bygger vi kunskap och skapar drömmar, kommunens inriktningsmål; barn och ungas uppväxtvillkor och utvecklingsmöjligheter och kommunens utvecklingsarbete med Agenda 2030 och barnkonventionen. Det är också en del av Trelleborgs Framtids- och innovationsdag. Årets tema är: Klimatsäker framtid.