Presentation av juryn 2020

Med stolthet och Glädje presenteras den fantastiska juryn som ska vaska fram 17 vinnande bidrag i poesitävlingen 2020!

I grund och botten är jag svensklärare och har genom åren läst mycket poesi. Favoriterna är Derek Wallcott och WB Yeats, men läser även barocklyrik som John Donne. – Anders Wramnell, rektor, Söderslättsgymnasiet.

Kimberley Ahlström är jurymedlemmen som i höstas släppte sin debutbok, en poesibok med namnet ”121 Tidlösa Dikter”. I år släpper hon sin andra bok, biografin ”Cancernäsan Bor Här”. En berättelse om hennes uppväxt, en historia som berör och som hon också reser runt och föreläser om. Kimberley bor i nordliga Kiruna men har sitt ursprung från Trelleborg. Hon har varit en av Sustainable Poetrys inspiratörer vid två tillfällen och inspirerat elever i gymnasiet och grundskolan att skapa poesi för en hållbar framtid. Hon besökte Söderslättsgymnasiet i samband med den regionala veckan för psykisk hälsa och i samband med alla hjärtans dag.

Tidigare kommunikationschef i Trelleborgs kommun. Dessförinnan arbetade jag i 25 år som journalist, främst i dagspressen. I höstas utkom vår bok ”Kim Wall – när orden tar slut”. Tidigare har jag skrivit ”Trelleborg på femtiotalet”, ”En man en ö ett liv” om Saint Bartelemy samt ”Vardens grannaste språg”, en ordbok i trelleborgska. Som deltidspensionär ska jag ägna mig åt författande. Jag är ordförande i Gamla Trelleborg och Trelleborgs historia ligger mig varmt om hjärtat.Ingrid Wall har inspirerat elever i gymnasiet att gå i Kim Walls fotspår och i samband med poesifestivalen 2019 förmedlade elever från Söderslättsgymnasiet fantastiska hyllningsdikter till minnet av Kim Wall – en fantastisk journalist som gjorde världen lite bättre!

Johanna Wester utbildar i ungas rättigheter för Svenska FN-förbundet och har bland annat gett ut böckerna Nattsagor för sömnlösa (Natur & Kultur, 2013) och Saker jag hade velat veta när jag var 15 (Norstedts, 2017). Hon har flera gånger föreläst och lett skrivövningar på Söderslättsgymnasiet, inom bland annat de globala målen och poesi. Just nu skriver hon på den feministiska fackboken Flickor kan inte leka tre (2020) för Bonniersförlaget Romanus & Selling. Johanna har också besökt eleverna på Söderslättsgymnasiet i samband med den internationella kvinnodagen och inspirerat dem att skriva poesi för en hållbar framtid.

Jag är klimatstrateg på samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg. Jag räknar mig också till en driven skribent som älskar poesi. Den första text jag fick publicerad i en tidning, det var en dikt och då var jag 12 år! Efter det har jag skrivit noveller, nyhetsartiklar, reportage, kåserier, krönikor, fler dikter, text till en mässa i kyrkan och så förstås massor med information om hållbarhet till olika målgrupper inom mitt arbete på kommunen.Anitha Ljung har också inspirerat gymnasieelever att engagera sig i hållbar utveckling i en rad andra sammanhang.

Jag har arbetat som pedagog i olika sammanhang i hela mitt liv. De senaste 17 åren har jag ansvarat för nationella och internationella utbildningssatsningar för Världsnaturfonden WWF. Arbetet vid WWF har framför allt fokuserat på biologisk mångfald och ekologiska fotavtryck. Jag har också ett stort intresse för kultur i olika former. Jag är övertygad om att en dikt, en målning, en film osv som slår rot i hjärtat har en stor betydelse för skapandet av ett hållbart samhälle. Därför tar jag mig an uppgiften som jurymedlem med stort intresse. Jag är nyfiken på vad dagens unga har för tankar om nutiden och framtiden.Germund Sellberg har också tillsammans med poeten Mona Monasar besökt Söderslättsgymnasiet och inspirerat elever i gymnasiet och grundskolan att skriva poesi för en hållbar framtid. Dessutom har WWF stöttat projektet på flera olika sätt.

Anneli Magnusson är konstnär, poet, vigselförättare och “lite till”. Jag har alltid valt att se det vackra i livet – att förtrollas av de små saker som gör skillnad – stor skillnad är hela skillnaden. Det har gått som en “Gyllene tråd” genom hela mitt konstnärskap. Anneli har besökt Söderslättsgymnasiet för att inspirera eleverna och dessutom öppnat upp sin ateljé för ungdomar att besöka.

Anna Troberg är förbundsordförande för DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativa sektorer. Hon är en flitig debattör, har ett förflutet som bokförlagschef, har skrivit en roman och är i grunden litteraturvetare

Annika Eriksdotter är chef på Kultur- och evenemangsenheten. Ansvarar för kommunens kulturgaranti för både unga och gamla, ordnar sommarjobb inom kultursektorn till ungdomar och ansvarar för kommunala evenemang. Gillar poetry slam och spoken word.

Catarina Rolfsdotter-Jansson är föreläsare, moderator, programledare och författare med de Globala målen som arbetsbeskrivning. Hon har arbetat med hållbar utveckling i 25 år, tidigare som journalist. Catarina har besökt eleverna på Söderslättsgymnasiet och berikat med yoga, föreläsning om hur vi kan bli hållbara människor och samtidigt ta hand om planeten. Hon har också inspirerat eleverna att skriva poesi med utgångspunkt i de globala målen för hållbar utveckling.