Poesiutmaningen 2018/2019


Poesi för en hållbar framtid

Läsåret 2017/2018 startade projektet och då var det endast elever i gymnasiet som arbetade med poesiutmaningen i undervisningen. Det här läsåret inbjuds förutom elever i gymnasiet även barn och unga i förskolan och grundskolan i Trelleborgs kommun till medskapande i projektet. Tanken är att vi gemensamt skapar Trelleborgs första poesifestival genom tiderna tillsammans med barn och unga som medskapare.

Hur går det till?

Poesiutmaningen handlar om att ge barn och unga (i förskolan, grundskolan och gymnasiet) möjlighet att berätta om sina tankar och idéer för en hållbar framtid genom att utforska FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och skapa en dikt på valfritt sätt och på flera olika språk om man så önskar. De får således använda sin fantasi, kunskap och kreativitet för att skapa en dikt som skildrar deras perspektiv.

I diktskapandet ska de utgå från ett/flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Dikten ska vara skriven på svenska och gärna på fler språk. Tillsammans lyfter vi fram den språkliga mångfalden som behövs i samskapandet av i ett hållbart samhälle. De kan skapa dikten individuellt eller i grupp. Barn och unga lämnar själv in bidraget via länk senast 1 mars. Endast ett bidrag per person eller grupp. En jury utser därefter ett antal dikter som sedan ingår i poesiantologin Poesi för en hållbar framtid av barn och unga i Trelleborg. Vinnarna presenteras på scen i samband med Trelleborgs första poesifestival. Alla barn och unga som skapat poesi för en hållbar framtid tilldelas ett fint diplom, får möjlighet att vara med och påverka vad som sker på poesifestivalen samt medverka i POP UP POETRY och dela sin dikt med mottagare utanför klassrummet.

Inspiration för undervisningen

Hämta inspiration för undervisningen genom att ta del av exempel som delas i projektsidans flöde. Pedagoger, lärare, bibliotekarier med flera delar med sig av tips och idéer för att arbeta med de globala målen och poesi i undervisningen. Undervisningsexempel och tips delas också i projektets Facebook – grupp.