Festivalprogram 2023

Poesifestivalen på Trelleborgs kulturhus den 21 mars startar kl. 10.00 och avslutas kl. 14.00. Det finns även kringaktiviteter som pågår hela dagen, till exempel fönsterutställning på Trelleborgs museum, på Valengallerian, på Rådhuset samt poesivandringar i Trelleborgs centrum: 17 mål – 17 dikter – i 17 skyltfönster.  

Tema: Ömsesidighet – Lärande, hälsa och välbefinnande som drivkraft för hållbar samhällsutveckling

Scenprogrammet

Moderator: Annika Eriksdotter, chef för allmänkulturen i Trelleborgs kommun.

Vad händer på scenen kl. 10.00 – 12.00?

“Jag vill ha en egen måne” – Invigning av poesifestivalen 2023

Freja Wilson, Kulturskolan, inleder poesifestivalen med sång.

“Jag är vilse” – Danspoesi

Dansarna Andy Marinescu, Filip Grönvall, Emil Andersson och Frode Heij Wahlström, Kulturskolan tolkar dikten “Jag är Vilse” genom dans. Dikten är skapad av Ilma, Oxievångsskolan i Malmö och är uppläst av poeten Ida Olofsson. De utforskar i rörelse hur det känns att vara vilsen, att vägleda någon och hitta sin väg. Det blir danspoesi – ett verk som står på egna ben.

“POP UP POETRY” Barn och unga från olika skolor läser dikter på scenen

“Superhjältar för en hållbar framtid”

Miljöpedagog Lisa Garting från SYSAV kommer i sin presentation skapa insikt och inspirera kring hållbar konsumtion och de globala målen – där vi alla tillsammans kan vara med och göra skillnad. Under dagen kan besökare även utmana sin kreativitet och vinna fina priser i SYSAVS tävling ”Superhjältar för en hållbar framtid”.

“Poesiattack”

Sten och Erna från mediateken på Söderslättsgymnasiet läser poesi och uppmuntrar alla besökare att bli medskapare till poesifestivalens gemensamma dikt – med stöd av ChatGPT.

Starta ett hållbarhetsråd på skolan

Kunskapsskolans elever delar med sig om sitt hållbarhetsarbete på skolan. I en förinspelad film berättar de om hållbarhetsrådet på skolan – vad de gör och varför de har valt att frivilligt engagera sig i arbetet. De är över 40 elever som samarbetar för att driva olika projekt kring de 17 Globala Målen. Deras fantastiska arbete har lett till att skolan nominerades av Håll Sverige Rent organisation till Årets Hållbara Grundskola i 2022.

“POP UP POETRY” Barn och unga från olika skolor läser dikter på scenen

“Världen må vara stor, men du är större” – Möt WWF Sweden Youth

Vart fick du luft ifrån? Träden. Planeten är en inspirationskälla som är stor. Den inspirerar oss till allt, ja mer än vad du tror. Mod, energi och innovation. Ändå frustar planeten av frustration. Var är handlingen? Förvandlingen? Att ta hand om vår jord, i stället för att vandalisera, begå mord. Du är rösten, som ett skrik på hösten, för den som inte kan tala och ta oss ur denna dvala. För världen må vara stor, men du är större än vad du tror.

Bli motiverad och gör skillnad tillsammans med WWF Sweden Youth på poesifestivalen. WWF Sweden Youth är ett ideellt ledarskapsprogram som tränar dagens och morgondagens unga hållbarhetsledare. De vill bland annat ge unga en självklar plats i frågor och beslut som rör vår nutid och framtid.

Vad händer på scenen kl 12.00 – 14.00?

“Starkskör” – Föreställning med författaren och kreatören Emma Berg

Vad vill vi skapa för värld? Hur kan vi alla vara en del i en hållbar framtid när vi formar och formas? “Jag tror på att orden förenar och förändrar oss men de kan också förstöra och förgöra.” Föreställningen med författaren och kreatören Emma Berg är en resa genom hälsa och ohälsa, drömmar och besvikelser, vänskap, vilsenhet, gränser och möjligheter. Stundtals utan karta men med hjärtat som kompass tar vi oss genom tvivel och tro med riktning mot det som är vackert, viktigt och värdefullt.

Det är dags att gå från ord till handling!

Isak Sörling, en av svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer för en bättre värld, berättar om de globala målen och Agenda 2030. Det är 7 år kvar – även om det finns många ljusglimtar så är utvecklingen långt ifrån positiv. Det är dags att gå från ord till handling!

“POP UP POETRY” Barn och unga från olika skolor läser dikter på scenen

Barnkonventionen och folkhälsa med fokus på barn och unga

Karin Jeppsson, samordnare ANDTS och barnkonventionen i Trelleborgs kommun, presenterar Barnkonventionen och hur kommunen arbetar med omsättningen av Barnkonventionen i praktiken. Karin presenterar även översiktligt de globala målen och berättar om det lokala folkhälsoarbetet och Region Skånes Folkhälsoenkät Barn och unga 2021.

Skolbibliotek i världsklass och några avslutande ord

Sten och Erna från mediateken på Söderslättsgymnasiet presenterar poesifestivalens samskapande dikt med hjälp av ChatGPT och projektledare Maria Glawe säger några avslutande ord.

Förutom scenprogrammet så finns det möjlighet att ta del av poesiutställningar, delta i olika workshops, tävlingar/utmaningar, poesiskapande, provsmakningar, poesivandring med mera såväl på kulturhuset som i centrala Trelleborg.