Elever på Frejaskolan skapar klimathopp

”Poesi är ett roligt sätt att låta eleverna utforska och leka med språket, inte minst för andraspråkeleverna är det ett värdefullt sätt att jobba med språket.”

Elever på Frejaskolan i Gnesta kommun har skapat multimodala dikter som visas upp på skolans digitala informationsskärmar fram till värdspoesidagen. Läraren Anja Held Barkskog berättar om det kreativa arbetet med årets poesiutmaning klimathopp:

Eleverna skapar ”Word Cloud”

Vi började arbetet med utgångspunkt i ordet för årets tema ”Klimathopp”. Eleverna fick göra ”Word Cloud” med associationsord till orden klimat och hopp. Vi jobbade sedan vidare med just ordet hopp, både utifrån att ordet är en homonym och att det går att bilda många ord av olika betydelse utifrån ordet. Några av orden som vi jobbade med var att hoppas, hoppfull och hopplös. Eleverna fick även använda bildmaterial framtaget av Sustainable Poetry för att associera bilder med ordet hopp.

”Cut Up Poetry” utifrån låttexter

Nästa steg i vårt arbete blev att läsa och diskutera en debattartikel om att det skrivs få låtar om klimatet. Därefter använde vi just låttexter med tema klimat och hopp som arbetsmaterial där eleverna fick skapa ”cut out poetry” på temat klimathopp. Dessa monterades på färgat papper och sattes upp i klassrummet.

Multimodal poesi

Slutligen fick eleverna skriva sina egna dikter om klimathopp. De skrev dikterna veckan före jul. När vi kom tillbaka efter nyår fick de plocka fram sina dikter igen och skapa en gemensam presentation där varje elev bildsatte sin dikt. Slutligen musiksattes dikterna. Elevernas gemensamma diktpresentation är nu underlag för att vi presenterar veckans dikt på skolans digitala informationsskärmar fram till värdspoesidagen.

Elevernas dikter delas på skolan

Att få se sin dikt presenteras på skärmarna i skolan har varit uppskattat av eleverna. De är nyfikna på vems dikt som står på tur. Det ger också eleverna spontana tillfällen till att prata om sina dikter med andra elever, vilket leder till att lärandet i viss mån kan fortsätta även utanför klassrumsdörren. Poesi är ett roligt sätt att låta eleverna utforska och leka med språket, inte minst för andraspråkeleverna är det ett värdefullt sätt att jobba med språket.