Sustainable Poetry i fritidshemmet

Att arbeta språkutvecklande i fritidshemmet sker i de vardagliga situationerna – genom att fånga, stimulera och utveckla barnens intressen och erfarenheter. I boken ”Språkdidaktik i fritidshemmet – språkundervisning medan livet levs” beskriver Ann S. Pihlgren hur språket är nyckeln till att utveckla förmågor inom olika ämnesområden, men även för att skapa gemenskap. Bland annat betonas förmågor som att kunna framföra sina tankar, lyssna på andra, se saker ur olika perspektiv och göra nya upptäckter, vilket är centralt i Sustainable Poetry. Språkutveckling är navet i Sustainable Poetry – ”Språket hjälper oss att tänka om sådant som har hänt och att dra slutsatser om hur vi kan göra i framtiden. Det hjälper oss att utvärdera och att göra allt bättre val i livet… (s. 12).

En holistisk syn

Enligt Lgr22 ska barnen genom undervisningen i fritidshemmet ges förutsättningar att dels pröva och utveckla idéer som kopplas till exempelvis hållbarhet, dels kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer i olika sammanhang och dels få engageras i undervisning som på olika sätt skapar möjlighet för den språkliga mångfalden att blomma ut. Det handlar således om att få undersöka och skapa samt uttrycka sig och kommunicera multimodalt. Pihlgren skriver inspirerande om språkutvecklande didaktik i fritidshemmet – både hur den liknar och skiljer sig åt från grundskolans. ”På fritidshemmet poängteras elevernas utforskande, upplevelser, problemlösning, kreativitet och samverkan” (s. 37). Det går hand i hand med målen i projektet Sustainable Poetry. Elevperspektivet, att utgå från arbetssätt som är tematiska och att utforska i autentiska sammanhang lyfts således fram i läroplanen och omsätts till praktisk handling i arbetet med Sustainable Poetry.

En ny språkvärld öppnar sig

I boken finns många praktiska exempel att inspireras av, bland annat berör Pihlgren begreppet literacy som är centralt i Sustainable Poetry. På sidan 111 beskrivs dikter som ett sätt att arbeta språkutvecklande. ”Dikten kan ha olika former och är därför en form som kan passa att arbeta med för både yngre och äldre.” Ett förslag är att inleda genom att läsa dikter gemensamt. Utforska till exempel dikter skapade av såväl poeter som barn och unga som går i poeternas fotspår. Inom projektet finns ett antal poesiantologier med dikter skapade av barn och unga. Näste steg kan förslagsvis vara att samtala om dikterna och därefter samskapa eller skapa dikter på egen hand. Vidare kan de läsa dikterna högt parvis och ge varandra respons och slutligen skapa en gemensam diktbok eller en poesiutställning som hela fritidshemmet kan ta del av . Kapitel 8 handlar om att publicera och hitta en publik, vilket ett medskapande i Sustainable Poetry möjliggör. Det finns möjlighet att vara med och samskapa årets poesiantologi och att vara med i det globala firandet av Världspoesidagen den 21 mars varje år. Alla medskapare i Sustainable Poetry uppmärksammar dagen genom att läsa, skapa och dela poesi för en hållbar framtid.

På fritidshemmet ska kunskaperna komma till liv, språket ska leva och användas i sammanhang som är intressanta utmanande och roliga för eleverna. Som Pihlgren uttrycker handlar det om att ge ”alla elever förutsättningar att lära och utvecklas så att de kan ta sig an livet och framtiden.”[…] ”Språket är ju nyckeln till tänkande och lärande, till social kompetens och till att kunna ta sig an uppdraget som demokratisk medborgare” (s. 203). Vill du veta mer om möjligheterna att arbeta med Sustainable Poetry i din verksamhet så anmäl dig till Sustainable Poetry Webbinarium 7 juni.