Det är Världspoesidagen 2023 och årets poesifestival på Kulturhuset i Trelleborg invigs med sång och dans. Lokalen är fullsatt. Förväntansfulla barn och unga i förskolan, grundskolan och gymnasiet har samlats för att göra sina röster hörda för en hållbar framtid, samskapa kring hållbarhet och ta del av ett inspirerande scenprogram. I lokalen finns också nyfikna pedagoger, lärare, skolbibliotekarier, museepedagoger, skolledare, elevhandledare, speciallärare, föräldrar, släkt och vänner, tjänstepersoner från olika förvaltningar, personer från olika samhällsorganisationer, politiker med flera. Listan kan göras lång, vilket är otroligt roligt!
Danseleverna Andy Marinescu, Filip Grönvall, Emil Andersson och Frode Heij Wahlström under ledning av dansläraren Lisa Holström (Kulturskolan i Trelleborg) fångar publikhavets uppmärksamhet genom ett speciellt språkligt uttryck – ”Danspoesi – ett verk som står på egna ben”. Eleverna har valt att tolka dikten “Jag är vilse” skapad av Ilma, Oxievångsskolan i Malmö, uppläst av poeten Ida Olofsson (inspelad). Dikten skapades i samband med coronapandemin och finns i antologin ”Imagine – Better days will come”. I framförandet utforskar de i rörelser – hur det känns att vara vilsen, att vägleda någon och hitta sin väg.

Forskning visar att dansdidaktik kan utgå ifrån att dans är ett sätt att skapa rörelsemedvetenhet och koreografier, men också en möjlighet att dela med sig av kunskap, språk och fantasi. Dans skapar meningsfullhet, delaktighet och gemenskap (Läs: Dans kan ha betydelse för individ, grupp och samhälle – Skolverket).
Lyssna på dikten här: Om du går vilse av Ilma. Uppläst av poeten Ida Olofsson.

Intervju med danseleverna. Moderator: Annika Eriksdotter, chef för allmänkulturen i Trelleborg.
Lyssna även till Simon Thörn, biträdande kulturskolchef i Trelleborg, som berättar hur kulturskolans elever gestaltat poesi och hållbarhet inför poesifestivalen 2020. Dansläraren Sarah Houlihan och musikläraren Bobby Djordjevic berättar hur de har arbetat tillsammans med eleverna.