Game on, världen är min!

”En dikt uppsöker mig och kräver att få bli till ’genom’ mig.” – Tranströmer

Dagen började och avslutades i poesins tecken. Vilken glädje att boken ”Edith Södergran – Världen är min” äntligen är i mina händer… Den är så efterlängtad…

Poesivandring – läsa, spåra stilfigurer och samtala

Är ni beredda elever – när dikten kommer till er? Idag tog jag med mig pojkarna på bygg- och anläggningsprogrammet åk 2, min lärarstudent och en journalist på poesivandring i centrala Trelleborg – på spaning efter poesin som finns överallt. För att göra det hela utmanande och för att hjälpa eleverna att göra sina kommande tal om postapokalyptisk fiktion och dystopier inom datorspel och film mer effektfulla fick de närma sig stilfigurer genom att läsa 17 dikter skapade av barn och unga i förskolan, grundskolan och gymnasiet i Trelleborg som finns utplacerade i 17 skyltfönster. Allt inramat av vårt gemensamma framtidstema och vår gemensamma läsning av Karin Boyes klassiker ”Kallocain”.

Hitta de känslomässiga och träffsäkra uttrycken

Spåra stilfigurer – hur svårt kan det vara? Metaforer, liknelser, symboler, anaforer, retorisk fråga – var finns det som överraskar, fångar och fängslar i dikten? Hur blir man skicklig på att nå fram med sitt budskap? Språket ska vara korrekt och klart, men det räcker inte säger fröken… Idag fick eleverna således ge sig ut på hal is för att hitta de känslomässiga och träffsäkra uttrycken – de så kallade stilfigurerna. Det blev en annorlunda upplevelse av läsa poesi, spåra stilfigurer och samtala om det lästa med en annan elev längs vägen. Journalisten hade fullt upp och fånga in pojkarna som gick vilse i poeternas fotspår. Det här var inte första mötet med poesins förtrollande kraft… Pojkarna har bland annat tidigare gjort en podcast tillsammans om Karin Boyes dikter, liv och författarskap – kopplat till epoken modernismen. (Jag tror de har upplevt mer poesi under en kurs i gymnasiet än vad de har gjort under alla sina skolår…)

Intervjuer i skolans mediatek – upplevelser av poesifestivalen

När den hälsofrämjande och kunskapshöjande poesivandringen var slut träffades kollegor och elever i Söderslättsgymnasiets mediatek för att samtala om vad som hände på årets poesifestival. Läraren Linda och elever, från försäljnings- och serviceprogrammet, var med och styrde upp årets poesifestival, så de berättade om sina upplevelser. Dessutom tog de ut svängarna efter festivalen och utvärderade hela processen genom poesi på rim. Så coolt! När eleverna är medskapare fullt ut tillsammans med engagerade lärare då gör vi det vi ska i skolan. Det var så härligt att höra om elevernas positiva och lärorika upplevelser. Det är kärnan i Sustainable Poetry – att barn och unga blir medskapare på riktigt, känner empowerment och lär sig för livet. Det växer de av – likaså samhället…

Skolbibliotekarierna inspirerade på poesifestivalen

Journalisten fick inblick i hur dynamiskt Sustainable Poetry är och då var det bara vad som händer på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg… I vidare samtal berättade Erna en av våra två skolbibliotekarier i världsklass om hur skolbiblioteket är en pedagogisk resurs i poesiundervisningen och under poesifestivalen. (Vi saknade dig Sten!)

Scenen är din!

Vidare berättade läraren Erika och eleven Tom hur de (och alla elever i gruppen) skapat poesi för en hållbar framtid inom ramen av utbildningsmålen i svenska och samhällskunskap inom anpassad gymnasieskola. Vi lyssnade på dikten ”Min drömstad” skapad av Tom. Det var så häftigt att se den stolthet som Tom visade av att skapat en egen dikt och läst den inför stor publik under poesifestivalen. Ni får snart läsa mer om det här poetiska äventyret i en spännande artikel om hur man kan arbeta med poesi i skolan – poesiskapande som når långt utanför klassrummets fyrkantiga väggar.

Poesi – Årets tema i det nationella provet

Eftermiddagen fortsatte i poesins tecken. Årets tema i de nationella proven för åk 3 är just lyrik. Underbart! I svenska 3 har vi under läsåret närmat oss Edith Södergrans dikter och författarskap – lyssnat till Molly Sandéns tolkning av ”Vierge Moderne” – analyserat, gjort jämförelser och skapat i Södergrans ord. Hon förnyade poesin då – frågan är hur hon berör unga med sina dikter idag? Det utforskar vi tillsammans parallellt med att det nationella provet pågår. Vi har pratat om hur Södergran lyfte konstnärens rätt till sitt eget uttryckssätt och kopplat det till barns och ungas rätt till sitt eget uttryckssätt…

Låt poesin väcka dig, inspirera dig, och ge dig kraft att hitta din bästa väg framåt – framtiden händer inte – det är vi som samskapar den på hållbar väg… Södergran skrev om jaget och omvärlden på ett sätt som vände upp och ner på etablerade normer. Hon skrev om hur det är att vara människa i en ständigt föränderlig värld, vilket är något ungdomar kan relatera till idag…”Triumf att leva, triumf att andas, triumf att finnas till!” I morgon ska det bli spännande att få höra vilka stilfigurer pojkarna fångade under poesivandringen… och se hur dessa kan få smycka ut deras egna tal om postapokalyptisk fiktion och dystopi i datorspel och film. Game on, världen är min!

Maria Glawe, Söderslättsgymnasiet