Poesiyra på Kulturhuset i Trelleborg

Världspoesidagen den 21 mars uppmärksammas i Trelleborgs kommun genom den årliga poesifestivalen för barn och unga. Kulturhuset fylls denna dag med poesi och hållbarhet samt massor av nyfikna barn och unga i förskolan, grundskolan och gymnasiet samt vuxna i olika åldrar. Poesifestivalen, som är en kreativ samskapande mötesplats, genomsyras av gemenskap, glädje och utforskande kring temat Ömsesidighet – med fokus på hälsa, välbefinnande och hållbarhet.

Invigning av årets poesifestival

Klockan är 10 och dörrarna öppnas till Kulturhuset i Trelleborg. Lokalen, som är dekorerad med poesi och globala mål från golv till tak, blir snabbt fullsatt. Det är barn, unga och vuxna som möts denna härliga dag i gemenskapens tecken. I högtalarna hörs ett varmt välkomnande. Det är Annika Eriksdotter, moderator och chef för allmänkulturen i Trelleborg, som berättar om dagens scenprogram, workshops, smakprovningar, poesiutställningar, poesivandringar m.m. Hon berättar även att vi har Söderslättsgymnasiets event-team (elever på försäljnings- och administrationsprogrammet) på plats som hjälper till med det mesta under festivalen.

Därefter invigs poesifestivalen med ljuvlig sång av Freja Wilson, Kulturskolan. Freja framför sin tolkning av låten ”Jag vill ha en egen måne” av Ted Gärdestad.

När musiken tystnar tar dansen vid och det är inte vilken dans som helst. Det är danspoesi (!) – koreograferat av danseleverna Andy Marinescu, Filip Grönvall, Emil Andersson och Frode Heij Wahlström under ledning av dansläraren Lisa Holström, Kulturskolan. Eleverna har valt att tolka dikten “Jag är vilse” skapad av Ilma, Oxievångsskolan i Malmö, uppläst av poeten Ida Olofsson (inspelad). I framförandet utforskar de i rörelse hur det känns att vara vilsen, att vägleda någon och hitta sin väg. ”Det blev danspoesi – ett verk som står på egna ben”.

POP UP POETRY – barn och unga tar plats på scen

POP UP POETRY – diktuppläsning i det offentliga – pågår inte bara på scenen i Trelleborg utan även på olika platser runtom i världen under dagen; ta del av denna analoga och digitala ”happening” i projektets sociala medier och i andra sociala medier; #sustainablepoetry. På Kulturhusets scen gör barn och unga sina röster hörda för en hållbar framtid. Besökarna får vid det här tillfället lyssna till 5 åringarna på Gertrudsgårdens förskola.

”Superhjältar för en hållbar framtid”

När det är dags för miljöpedagogen Lisa Garting från SYSAV att gå upp på scen så gör vi oss redo för att få ökade kunskaper och insikter kring hållbar konsumtion och de globala målen – ett utvecklingsarbete där vi alla tillsammans kan vara med och göra skillnad. Under dagen kan besökarna även utmana sin kreativitet och vinna fina priser i SYSAVS tävling ”Superhjältar för en hållbar framtid”.

Poesiattack och Crowd Source Poetry

Poesiattack och Crowd Source Poetry med ChatGPT är några av de kreativa aktiviteter som Sten Ivarsson och Erna Terzic, Söderslättsgymnasiets mediatek, håller i under poesifestivalen.

“Idén kom som en reaktion på att vilja skapa delaktighet och inflytande från besökare på poesifestivalen, att låta så många som möjligt göra sina röster hörda, oavsett om man går i förskolan, arbetar som pedagog, tjänsteman eller är förtroendevald. Att det sedan finns digitala verktyg som är lämpliga att använda, som ChatGPTs maskininlärning när det kommer till att sy ihop alla ord och intryck och presentera dessa på ett meningsfullt sätt är naturligtvis ännu roligare, då deltagarna på festivalen kunde speglas direkt i ord kanske även mening. I en tid då vi är omgivna av en mängd olika digitala verktyg känns det extra viktigt att lägga fokus på den individuella förmågan och dess betydelse i en större kontext. Och det är precis det som är så roligt med vår Poesifestival; ALLA kan verkligen vara medskapare!”  – Sten Ivarsson

“Världen må vara stor, men du är större” 

”Var fick du luft ifrån? Träden. Planeten är en inspirationskälla som är stor. Den inspirerar oss till allt, ja mer än vad du tror. Mod, energi och innovation. Ändå frustar planeten av frustration. Var är handlingen? Förvandlingen? Att ta hand om vår jord, i stället för att vandalisera, begå mord. Du är rösten, som ett skrik på hösten, för den som inte kan tala och ta oss ur denna dvala. För världen må vara stor, men du är större än vad du tror.” Nu får vi möta WWF Sweden Youth som bjuder på poetisk duell och berättar hur de arbetar för att bidra till att stärka dagens och morgondagens unga hållbarhetsledare. De vill bland annat ge unga en självklar plats i frågor och beslut som rör vår nutid och framtid. Här är mer information om WSY.

POP UP POETRY – barn och unga tar plats på scen

POP UP POETRY – diktuppläsning i det offentliga – pågår inte bara på scenen i Trelleborg utan även på olika platser runtom i världen under dagen; ta del av denna analoga och digitala ”happening” i projektets sociala medier och i andra sociala medier; #sustainablepoetry. På Kulturhusets scen gör barn och unga sina röster hörda för en hållbar framtid. Besökarna får vid det här tillfället lyssna till elever på Väståkraskolan.

Poetisk lunchpaus

När det är dags för den poetiska lunchpausen och då strömmar det poesi för en hållbar framtid på flera olika språk ur högtalarna. Det är elever på språkintroduktion på Söderslättsgymnasiet som gör sina röster hörda för en hållbar framtid. Här kan ni ta del av dikterna i efterhand:

Hållbarhetsrådet inspirerar

Nu ska vi få veta mer hur det är att ha ett hållbarhetsråd på skolan och hur elever gemensamt kan arbeta aktivt med hållbarhetsarbete på skolan. Det är kunskapsskolans elever Freja och Malva som berättar vad de gör och varför det är viktigt. Deras fantastiska arbete har lett till att skolan nominerades av Håll Sverige Rent organisation till Årets Hållbara Grundskola i 2022. Vi får möta Freja och Malva i en förinspelad film eftersom eleverna gör nationella prov i skolan när det är poesifestival på Kulturhuset.

POP UP POETRY – barn och unga tar plats på scen

POP UP POETRY – diktuppläsning i det offentliga – pågår inte bara på scenen i Trelleborg utan även på olika platser runtom i världen under dagen; ta del av denna analoga och digitala ”happening” i projektets sociala medier och i andra sociala medier; #sustainablepoetry. På Kulturhusets scen gör barn och unga sina röster hörda för en hållbar framtid. Besökarna får vid det här tillfället lyssna till elever på Kunskapsskolan.

Starkskör – Föreställning med Emma Berg

”Vad vill vi skapa för värld? Hur kan vi alla vara en del i en hållbar framtid när vi formar och formas?” Författaren och kreatören Emma Berg tror på att orden förenar och förändrar oss men de kan också förstöra och förgöra. I följande föreställning tar Emma oss med på en resa genom hälsa och ohälsa, drömmar och besvikelser, vänskap, vilsenhet, gränser och möjligheter. Stundtals utan karta men med hjärtat som kompass tar vi oss genom tvivel och tro med riktning mot det som är vackert, viktigt och värdefullt.

POP UP POETRY – barn och unga tar plats på scen

POP UP POETRY – diktuppläsning i det offentliga – pågår inte bara på scenen i Trelleborg utan även på olika platser runtom i världen under dagen; ta del av denna analoga och digitala ”happening” i projektets sociala medier och i andra sociala medier; #sustainablepoetry. På Kulturhusets scen gör barn och unga sina röster hörda för en hållbar framtid. Besökarna får vid det här tillfället lyssna till elever, anpassad gymnasieskola på Söderslättsgymnasiet.

FN- förbundets ungdomsambassadör inspirerar på scen

Det är endast 7 år kvar – även om det finns många ljusglimtar – så är utvecklingen långt ifrån positiv. Vi talar förstås om Agenda 2030 och de globala målen. Isak Sörling, en av svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer för en bättre värld, inspirerar och berättar om hur vi kan gå från ord till handling och samskapa framtiden på hållbar väg.

Du har rätt att må bra

Vad vet barn och unga om barnkonventionen och vad har den att göra med hälsa och välbefinnande? Och hur arbetar Trelleborgs kommun med omsättningen av barnkonventionen i praktiken? Det berättar Karin Jeppsson, kommunens samordnare för ANDTS och barnkonventionen om på scenen i slutet av poesifestivalen.

Nu är vi nästan i mål. Poesifestivalen 2023 är snart slut, men Världspoesifirandet fortsätter hela dagen. Besökarna kan titta på poesiutställningar i det offentliga, gå på poesivandring i centrala Trelleborg och besöka projektets sociala medier och bland annat ta del av POP UP POETRY. De utvalda bidragen till årets poesiantologi presenteras genom POP UP POERY.

Till sist är Sten Ivarsson och Erna Terzic från mediateken på Söderslättsgymnasiet tillbaka på scenen för att visa vad ChatGPT i samspel med besökarna skapat för dikt under festivalens gång. Med sig upp på scen har de Maria Glawe som är projektledare för Sustainable Poetry. Maria Glawe avslutar poesifestivalen genom att tacka alla medskapare och skicka med hopp och framtidstro. Det är vi tillsammans som skapar framtiden på hållbar väg. Vi ses igen på poesifestivalen 2024!

Live Scribing: Big Brain Agency

Ta del av foto från poesifestivalen i projektets Facebook-grupp.

Stort tack till alla medskapare – alla sponsorer, kultur och fritidsförvaltningen, Bildningsförvaltningen i Trelleborg, föreningen Riffet och till Anders Löfberg för att vi fick låna Kulturhuset och skapa poesiyra där i samband med Världspoesidagen.