Nu laddar vi för kick off!

Den 15 september är det kick off för läsårets dynamiska samskapande i Sustainable Poetry. Läsårets tema är demokrati – med fokus på barns och ungas tankar och idéer för demokratins utveckling och framtid.

Med start kl. 09.00 delas här information om poesiutmaningen och inspiration och “pepp” för såväl nya som tidigare medskapare i projektet. Inslagen är förinspelade och går att se med barnen/ungdomarna när det passar er. Här följer information om några inspiratörer som medverkar i årets kick off:

Staffan Taylor, professionell drömmare och inspiratör, är en stor supporter till alla barn och unga som skapar poesi för en hållbar framtid. För Staffan handlar poesi om att våga kasta hjärtat före, och vandra efter. Att våga kasta ut ord i olika former utan att riktigt veta var de landar, men att göra det ändå – och vandra efter.

Det mod och den konstform jag ser lysa från dessa poesistudenter när de utforskar poesins värld har fått mig att tappa hakan, wow! Jag är en stor supporter till varenda elev som gör detta.

Staffan Taylor

Tove Berggren, författare och skrivpedagog, känner stor glädje att få möta barn och unga som deltar i Sustainable Poetry och få medverka till att fler unga röster hörs. Tove har bland annat skrivit “Spökdiktare och slottspoeter” – en bok för att inspirera barn att skriva. För Tove ligger det magi i de frågor hon får och i de samtal som uppstår i skrivandet tillsammans med barn och unga. Jag skriver ner och dokumenterar och det blir en skattkista som ger energi, inspiration och mening. Under ett författarbesök i en sexa frågade en elev:

– Hur vet du att du inte skriver något som redan finns?

– Det vet jag inte, svarade jag. Men ingenting är skrivet på mitt sätt, med min röst. Och inte med din röst heller.

– Men jag har ingen fantasi, fortsatte eleven uppgivet.

-Gör inget, sa jag. Du har två ögon, två öron och ett hjärta.

Tove Berggren

Ingrid Remvall, författare och föreläsare, brinner för idéer, entreprenörskap och hållbar utveckling. Ingrid har skrivit åtta böcker, bland annat “Idésmart” och “Metodbok för förändringshjältar” och har stor erfarenhet av att hålla i workshops och föreläsningar inom skola. Ingrid ser mycket fram emot att inspirera unga i Sustainable Poetry:

Unga har superkrafter att förändra samhället till det bättre. De är kreativa, motiverade och kompetenta. Vuxna har ett ansvar att ge unga verktyg för att använda och stärka dessa superkrafter, att kunna bli förändringshjältar. Vi måste lyssna på unga och göra dem till en del av lösningen på samhällets utmaningar, ett samhälle som är deras framtid. Därför ser jag fram emot att träffa och inspirera unga i Sustainable Poetry.

Ingrid Remvall


Anna Maris, haikupoet och journalist, väcker vår nyfikenhet för världens kortaste diktform haiku. Anna har skrivit flera poesiböcker, bland annat “Skiftningar” och “Life death etc” och håller i workshops där barn och unga får lära sig om haiku och dess historia. De får också prova på att skriva haiku.

Lyrik är ett fantastiskt sätt att nå människor på ett helt annat plan än med fakta. Sustainable poetry skapar reflektion runt oss själva och planetens framtid på ett positivt och stärkande sätt.

Anna Maris