Under jullovet har elever och lärare på Söderslättsgymnasiet läst poesi. En dikt om dagen har varit på agendan och kommer även vara det fram till World Poetry Day den 21 mars. Eleverna har med handledning av undervisande lärare och bibliotekarier valt diktböcker. Det är väldigt spännande att se vilka olika diksamlingar de valt att läsa. Det blir också spännande att ta del av utbytet mellan eleverna när de nu ses igen efter lovet och får möjlighet att berätta om dikterna de läst.
Tanken är att eleverna ska ansvara för inledningen till varje undervisningssekvens genom att presentera dikter för varandra. Högläsningen och samtalet om ”dagens dikt” tar ungefär 10 min av undervisningstiden. Ett härligt sätt att inleda undervisningen, fånga allas uppmärksamhet samt skapa en läsfrämjande gemenskap!
I all läsundervisning är urvalet av texter centralt. Texter ska helst vara både engagerande och utmanande. […] just i hänförelsen finns en viktig didaktisk potential då lust är avgörande för lärande. Först när vi känslomässigt berörs kan vi också påverkas intellektuellt.[…]
”Att välja texter” av Caroline Graeske och Stefan Lundström, Luleå tekniska universitet. Ingår i Skolverkets lärmodul perspektiv på litteraturundervisning
Väldigt många har valt att läsa Mjölk och honung av Rupi Kaur, så det råder ingen tvekan om att eleverna är nyfikna på instapoesi. Några har också börjat följa henne på Instagram. Här är exempel på andra diktsamlingar eleverna valt att läsa:
Det var jag som kom hem till dig – Nina Hemmingsson
Takträdgårdar – Johannes Hélden
Sitta lugnt med ordentliga skor – Maria Seisenbacher och Jenny Tunedal
Vävnader – Johan Lindblom
Till fots till Martha’s vineyard – Franz Wright
The Chaos of Longing av K.Y. Robinson
Flod mot intet – Clara Jones
Dikter av Lars Forssell
Vit fjäril – KO UN
På språng över det som varit – Björner Torsson
Jag hatar naturen av Anna Axfors
Berör och förstör – dikter för unga – Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar
